İstanbul'un yeni sayfiye yerleri!
Hürriyet Gazetesi yazarı Namık Göz bu hafta köşesinde "İstanbul'un yeni sayfiye yerleri!" konusunu ele aldı. Son açıklanan rakamlara göre dünyanın en çok turist çeken kentleri sıralamasında İstanbul 7'nci sıraya yükselmiş.
BURSA Valilisinin Heykeldeki tarihi binasının özel kalem odasında görüşme sırasını beklerken, 6 aydan beri Mudanya Kaymakamı olarak görev yapan Orhan Çiftçi ile derin bir Mııdanya sohbetine daldık.
Sonradan Ultra Maraton yorgunu İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe nin de katıldığı sohbetteki konu elbette ki turizm oldu.
Son açıklanan rakamlara göre dünyanın en çok turist çeken kentleri sıralamasında İstanbul 7'nci sıraya yükselmiş. Dünya harikası İstanbul'u geçen yıl tam 11 milyon turist ziyaret etmiş.
Sanılanın aksine ilk sırada Araplar bulunmuyor. İlk sıra Almanlanıı. Onları Rusya ve ABD'li turistler izliyor.
istanbul'un turistinin Bursa ile ne ilgisi var dediğinizi duyar gibi oluyonım. İlgisi var. I lem de çok yakından ilgisi var.
Yeni ulaşım olanaklarının 2015 yılından itibaren Bursa ve çevresini nasıl değiştireceğini iki haftadan beri yazıyorum.
Zaten denizyolu ile İstanbul-Mudanya arası 75 dakika.
2015'te ulaşıma açılacak İstan bul Bursa -İzmir otoyolu ile oto mobille de aynı süreye inecek.
İznik, otoyolun Orhangazi çıkışı, tatil beldesi Küçük Kumla ise Gemlik çıkışı ile Mudanya'dan daha yakın hale gelecek.
Turizmin temeli ulaşım. İstanbul-Aııkara otoyolunun tamamlanmasının ardından Sapanca.
Maşukiye İstanbul'un semtleri haline geldi.
HAFTA SONU DURAĞI
Mudanya. İznik. Gemlik'i de ayııı gelecek bekliyor.
Peki bu turizm beldeleri buna hazır mı?
Kaymakam 1 füseyin Karameşe'ye göre, Mudanya için hala şans var. Tüm yapılanlara rağmen Mudanya, yeniden Marmara'nın incisi haline getirilebilir. Üstelik kentsel dönüşüm ise bulunmaz fırsat. Kentin sahil bölgesinde yer alaıı betonarme çirkinlikler kaldırıldıktan sonra kentin eski dokusuna uygun yapılaşma ile burası tam bir tatil ve 3 alışveriş merkezi haline dönüşür.
Şu anda bile hafta sonlan günde 40 bin aracın geldiği Mudanya.
İstanbullular için çok güzel hafta sonu durağı haline gelir.
Düşünsenize, zeytin ve zeytin yağı ürünlerinin satıldığı çarşılar, dağ yöresinden gelen el sanatı ürünleri. Bursa'mn yüzlerce yıllık mirası ipek dokuınalann sergilendiği mini mini otantik dükkanlar ve tabii balık restoranları.
İznik derseniz, 2 bin yıllık tarihi ile bir açık hava müzesi adeta. Roma. Bizans. Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan göl kıyısındaki bu hazine başka ülkelerin elinde olsa kim bilir neler yapardı. En son göl içinde bulunan bazilika bile başlıbaşına bir şaheser.
Hıristiyanlık için kutsal kentlerin başında.
Çiniler deseniz, dünyada örneği yok.
TARLALAR ARSA OLDU
Sadece yerli turistleri hesaba katmayalım. Yukanda anlattığım II milyon turistin 3 milyonunun gezilerine Mudanya ve İznik eklenirse yapacağı ekonomik katkı yüzlerce fabrikadan geri kalmaz.
Nasıl olacak?
Devlet, geç kalmış olsa da aslında yapması gerekeni yapı yor. Önemli olan ulaşım. Ondan sonra konaklama ve diğer tesisler. O da özel sektörün işi.
Otoyolun getireceği imkanları düşünerek, Bursa'dan Karacabey'e hatta Mustafakemalpaşa'ya kadar tarlalar arsaya dönüştü ve çoğu İstanbullu yatınmcılar tarafından alındı bile.
Eminim turizmciler de çok yakında gelecek.
Burada yerel yöneticilere büyük görev düşüyor. Gelen yaünmcıyı korkutmamak.
Hürriyet Bursa/ Namık GÖZ