16 / 05 / 2024

İşte milyonları ilgilendiren hesap! Asgari ücretten kimler etkilenecek?

İşte milyonları ilgilendiren hesap! Asgari ücretten kimler etkilenecek?

Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin belirlenmesi için gözler, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına çevrildi. Asgari ücretle ilgili merak edilen soruların yanıtları haberimizde. Peki 2023 yılında işsizlik maaşı değişecek mi?  Asgari ücret neleri değiştirecek? Kıdem tazminatı değişecek mi?



Sendikalar tekliflerini işçi ve işveren arasında uzlaşı yolu ile halletmeye çalışırken yeni yıla hangi rakamlarla girilecek tüm Türkiye tarafından merak ediliyor. Sabırsızlıkla ücretin belirlenmesi beklenirken kimlerin nasıl etkileneceği de insanların gündemi arasında. İşçi ve işveren arasındaki pazarlıktan çıkacak sonuç için ise bu toplantıda neticeye ulaşılması bekleniyor.

İŞSİZLİK MAAŞINA ZAM GELECEK Mİ

Mevcut olarak işsizlik maaşı en düşük 2 bin 568 lira, en yüksek de 5 bin 137 lira olarak ücretlendiriliyor.  İşsizlik maaşından yüzde 0.00759 oranında da damga vergisi ile açıklanacak 2023 asgari ücretine göre işsizlik maaşları da netleşmiş olacak.

 YAŞLILIK MAAŞI (65 YAŞ MAAŞI) ARTACAK MI?

1296 TL olarak belirlenen sonra temmuz ayında yapılan ara zamla 1.684 TL’ye çıkan yaşlılık maaşı da . Yeni asgari ücret zammı ile birlikte yeni zam oranına göre uyarlanacak.

ENGELLİ MAAŞI ZAMLANACAK MI?

2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak ödeniyordu. Asgari ücretin artması ile bu oranlar değişecek.

STAJYER MAAŞLARINA ZAM GELECEK Mİ?

Okullardan işletmelere ve şirketlere staj için giden öğrencilere ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretten etkilenecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön