07 / 01 / 2025

İstihale yurt dışına açılacak!

İstihale yurt dışına açılacak!

İngiliz girişimci Tyla Angelis, gayrimenkul sektöründe açık artırma sistemini İstihale ile Türkiye'ye getirdi. Yüksek komisyon ücreti talep eden emlakçıları devre dışı bırakan İstihale, aylarca satılamayan gayrimenkullerin bir günde satışını sağlamayı hedefliyor, istihale'nin kurucusu Tyla Angelis,



Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre gayrimenkul Türkiye'nin en dinamik sektörlerinden biri. Sektördeki büyüme potansiyeli pek çok yeni girişiminin ortaya çıkmasına neden oluyor, istihale de bunlardan biri. İngiltere ve Amerika’da yıllardır uygulanan müzayedeyle mülk satış sistemini Türkiye’ye getiren istihale'nin arkasında İngiliz girişimci Tyla Angelis var. Londra’da eğitimini tamamlayan Angelis, ardından yüksek lisans eğitimi için Los Angeles’a yerleşti. Amerika’daki eğitiminin ardından Londra’ya dönen Angelis, çeşitli inşaat şirketlerine yatırım danışmanlığı yaptığı süreçte açık artırma sistemiyle gayrimenkul satış süreçlerinde önemli deneyimler edindi.

ABD, Güney Afrika ve Arjantin’de yaşadığı dönemde gayrimenkul yatırımları gerçekleştirdi. Ardından İstanbul’a gayrimenkul yatırımı yapmaya karar verdi. İstanbul’un büyük bir metropol olduğunu söyleyen Angelis, “İstanbul Avrupa’nın büyük kentleri arasında sayılıyor. Aslında buraya gayrimenkul yatırımı yapmak üzere gelmiştim” diye konuşuyor. Ancak İstanbul’da gayrimenkul sektöründe gördüğü boşluk istihale’nin temellerinin atılmasını sağlıyor. Gayrimenkul yatırımları için araştırmalar yaparken satışların emlakçılar ve mülk sahipleri tarafından gerçekleştirildiğini gören Angelis, İngiltere’de uygulanan açık artırma sisteminin ise sadece proje bazlı konutlarda ve bankaların icra yolu ile satışında kullanıldığını fark ediyor. Bireysel satışta da müzayede sistemine ihtiyaç olduğunu düşünen Angelis, yaklaşık 2 milyon TL yatırımla aralık ayında İstihale’yi kuruyor.

Türkiye’deki gayrimenkul satışlarında emlakçıların büyük rol oynadığını söyleyen Angelis, "Ancak buradaki sorun komisyon oranlarının yüksek olması ve belirli bir standarda bağlı olmadığı için keyfi olarak değişkenlik göstermesi. Bu sorunla birlikte mülk sahiplerinin gerçek dışı fiyat değerlemesi yapması ve İstanbul’daki geri dönüş sürelerinin fazlasıyla uzun olması münferit müzayede sistemini Türkiye’ye getirmemizde etkili oldu" diyor.

Yüzde 2 komisyon alınıyor

Istihale’nin ana hedefi satışların şeffaf, adil ve güvenilir bir ortamda gerçekleşmesi. Alıcı ve satıcılarla yapılan sözleşmelerde her iki taraftan da sadece yüzde 2’şer komisyon alınıyor. Satıcının mülküne gelen en yüksek teklif kendisi ile paylaşılıyor ve onayı olmadan kesinlikle devir işlemi başlatılmıyor. Alıcıyı da korumayı hedefleyen bir sistem olan istihale’de bütün mülkler tapulu olmak zorunda. Satıcı ile anlaştıktan sonra profesyonel fotoğraf çekimleri gerçekleştirilerek sisteme ekleniyor. Bitmemiş veya tapusu henüz çıkmamış hiçbir mülk müzayedeye dahil edilmiyor. Diğer yandan geri dönüş süresi 9-17 yıl arası olan mülkler de tespit edilerek açık artırma sistemine katılmış durumda. Angelis, bu sürelerin hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için oldukça cazip ve detaylı araştırma yapmadan bulunması pek mümkün olmayan süreler olduğunu söylüyor, istihale’nin hedefi gayrimenkul sektörünü fahiş fiyatlardan ve yüksek komisyon oranlarından koruyarak mülk satışlarına hız kazandırmak. Angelis, böylelikle ekonomik döngüye de katkıda bulunacaklarını belirtiyor.

Yurtdışına açılacak

Angelis’in öncelikli hedefi Türkiye’de henüz yeni bir sistem olduğu için istihale’yi tanıtmak. Gayrimenkul alıcılarının sisteme adaptasyonunu sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Angelis, her açık artırmadan sonra daha çok mülkün sisteme dahil olmasını ve bu şekilde büyümeyi hedeflediklerini belirtiyor, istihale’nin çok uluslu yapısı uluslararası platformlarda iş ortaklıkları yapabilmesine olanak sağladı. Şirket, kısa bir süre önce Katar’ın en büyük bağımsız gayrimenkul danışmanlık şirketi ile ortaklık anlaşması yaptı. Yurtdışı işbirliklerinin önümüzdeki dönemde artırılması hedefleniyor. Ayrıca şirkete Türkiye’den gelen bayilik teklifleri var. Gelen teklifleri değerlendirme aşamasında olduklarını söyleyen Angelis, “Müzayede ile konut satışını daha geniş kitlelere duyurmak ve tüm Türkiye'de gerçekleşen gayrimenkul satışlarında müzayede sisteminin hacmini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uygun amortisman süreleri ile satışa sunduğumuz mülkler, durgunluk yaşayan gayrimenkul sektörüne hareket kazandıracak” diyor.

 


Geri Dön