02 / 05 / 2024

İtalya'nın köprüleri teker teker çöküyor!

İtalya'nın köprüleri teker teker çöküyor!

İtalya'da son 3 senede 5 köprü ve viyadüğün çökmesi, bu yapıların güvenliğine ilişkin tartışmalara neden oldu.



İtalya'da son senelerde 5 köprünün çökmesi ve bu olaylarda toplam 46 kişi hayatını kaybetmesi, ülkede köprü güvenliği ve denetimi tartışmalarını da gündeme getirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, mühendislik ve inşaat alanında özellikle de karayolu, tünel ve köprü inşası bakımından öncü ülkeler araısnda yer alan İtalya'da son 3 yılda, 4'ü kendiliğinden biri ise doğal afet sebebiyle 5 köprü çöktü.

İtalya nın köprüleri teker teker çöküyor!

Bu 5 olayın 2'sinde can kaybı yaşanmazken diğer üç olayda ise aralarında yabancıların da olduğu 46 kişi yaşamını yitirdi.

Yaşanan son olaydan sonra  ülkede devlet ya da özel sektör tarafından kontrol edilemeyen binlerce viyadük, köprü ve çok sayıda tünel olduğunun ortaya çıkmasıyla bu yapıların güvenlik ve bakımları tartışmaya neden oldu.

İtalya Ulusal Çevre Jeolojisi Derneği Başkanı Antonello Fiore, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, çökme hadiseleriyle ilgili konuştu.

İtalya'nın üzerinde bulunduğu kara parçasının jeolojik ve jeomorfolojik bakımdan hassas olduğunu söyleyen Fiore, bu sebeple konuya ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini dile getirdi.

Sadece köprülerin fiziki yapısına odaklanmanın yetersiz kalacağını söyleyen Fiore, "Sorun sadece yapıların kendisinde değil, yapıldığı yerler bakımından da sıkıntılı. Karmaşık bir durum söz konusu. Bunu kısa zamanda çözmek zor. Böylesine karışık bir problemi çözmek için uzun vadeli bir programlama lazım. Kontrol edersiniz, gözlem yaparsınız ve buna göre müdahale edersiniz." dedi.

Fiore, bu tarz durumlarda, yapının ne zaman ve nasıl yapıldığı, zeminin jeolojik ve jeomorfolojik bakımdan uygunluğu ve de zeminin yapıyı taşıyıp taşımayacağı gibi üç unsura dikkat etmek gerektiğini belirtti.

İtalyan uzman, aynı zamanda eskisine göre yapısal müdahale anlayışının yerine daha planlı-programlı yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini dile getirdi.

Son olay diğerlerinden ayrı


Fiore, İtalyan kamuoyunda geçen yılki Morandi köprüsü faciasından "ders alınmadığı" yorumlarının hatırlatılması üzerine, geçtiğimiz gün Savona-Torino otoyolunda yaşanan olayı, son senelerdeki diğer felaketlerden ayırdı.

Olayın, köprüyü ayakta tutan merkezi yapının toprak kayması neticesinde tahrip olması nedeniyle yaşandığını söyleyen Fiore, çökmeye doğal afetin sebep olduğunu belirtti.

Fiore, toprak kayması riski taşıyan bir bölgeye otoyol inşaatının doğru karar olup olmadığına ilişkin de "Son 15 günde Piemonte ve Ligurya'nın bazı bölümleri, yıllık miktarın yüzde 50'sine tekabül eden ölçüde yağış aldı. Bana göre, böyle bir heyelanı öngörmek zordu." şeklinde konuştu.

Ülkede son 3 senede yaşanan köprü felaketleri


İtalya'da son 3 senede , 46 kişinin hayatını kaybettiği 5 felaket yaşandı.

Annone Brianza'dan geçen 36 numaralı karayolundaki köprünün 28 Ekim 2016 tarihinde çökmesi sonucu aracıyla köprü altından geçen bir kişi hayatını kaybetti.


İtalya nın köprüleri teker teker çöküyor!


Ancona şehri yakınlarında geçen Adriyatik kara yolu olarak bilinen A14 üzerindeki köprünün 9 Mart 2017 tarihinde çökmesi sonucu 2 kişi yaşamını yitirdi.

Cuneo'ya bağlı Fossano'daki çevre yolunda 18 Nisan 2018 tarihinde bir viyadük çöktü. Olayda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Cenova şehrinden  geçen A10 otoyolunun önemli bağlantılarından olan Morandi Köprüsü'nün bir kısmı 14 Ağustos 2018 tarihinde aniden çöktü. Yaşanan olayda köprü üstünde seyreden araçlarda bulunanlar ile köprün altındaki binalarda yaşayanlar da dahil olmak üzere toplamda 43 kişi hayatını kaybetti.

Pazar günü de Savona ile Torino kentleri arasında bağlantıyı sağlayan A6 otoyolunun Torino istikametindeki köprülerden biri ise doğal afet sebebiyle çöktü.

Olayda köprünün 30 metrelik bölümü yıkılırken şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.


Geri Dön