30 / 04 / 2024

İTO İstanbul’u Fransa’ya taşıdı

İTO İstanbul’u Fransa’ya taşıdı

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Cannes’da açılan gayrimenkul fuarında 96 metrekarelik ‘Yaşayan İstanbul Maketi’ni sergilemeye başladı. Maket, bugüne kadar yapılmış en büyük İstanbul maketi olarak tasarlandı.



Bugüne kadar yapılmış en büyük İstanbul maketi olarak tasarlanan maket, MIPIM’in bu yılki konsepti olan ‘dijital devrim’e de uygun olarak geliştirildi. Ses ve görüntü efektleriyle İstanbul’un 24 saatini yaşatacak olan maket, İstanbul Ticaret Odası girişimi ile kurulan 300 metrekarelik ‘İstanbul Çadırı’nda sergileniyor.

İstanbul’un tarihi ve kültürel mekanlarının ve dev projelerinin yer aldığı maketin yanısıra kentsel dönüşüme öncülük eden ve eski İstanbul’u yeniden canlandırmak için harekete geçen Beyoğlu Belediyesi de İTO’nun bu maketinde başta kamu yatırımları olmak üzere 43 proje ile yer alıyor.



‘Bu bir başarı öyküsü’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, MIPIM Fuarı sayesinde uluslararası yatırımcıların ‘geleceğin Türkiye’sinin başarı öyküsüne tanıklık edeceklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:


“Bugün İstanbul’a, küresel anlamda değer katmak için büyük bir heyecanla yola çıktık. Dünyanın yeni markaları artık ülkeler değil, şehirler. Rakamlar da bunu çok net ortaya koyuyor. 1950’de dünya genelinde nüfusu 1 milyonun üzerine olan şehir sayısı 77 idi. bugün 436’ya çıktı. Bu şehirlerde toplam 179 milyonun insan yaşıyordu, şimdi ise 1.4 milyar insan yaşıyor. Bu süreçte İstanbul küresel bir marka kent haline geldi. Dolayısıyla İstanbul’un gelecekte oluşturacağı katma değer; hem yakın coğrafyamız hem Avrupa hem yatırımcılar hem de insanlık için bir kazançtır.”


‘Bir ilke imza atılacak’


İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, MIPIM 2015’te İstanbul’un simgeleşmiş tarihi mekanlarını, gayrimenkul ve altyapı projelerini İstanbul Çadırı’nda, üç boyutlu kent maketiyle tanıtarak bir ilke imza attıklarını söyledi.


İstanbullu 380 bin şirketi temsil eden İstanbul Ticaret Odası’nda gayrimenkul ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren 60 binden fazla şirket bulunduğunu belirten Çağlar, bu projeyle İstanbul’un ilk defa birebir ve canlı maketinin oluşturulduğunu açıkladı.


Çağlar, “Hareket, ışık, ses, görüntü efektleri ve İstanbul’un sembolik sesleri ile zenginleştirilmiş, hatta Boğaz’da yüzen gemilerin de yer alacağı maketimizle, yaşayan İstanbul’un 24 saatini gün içinde gerçekleştirilen şovlarla yansıtarak İstanbul’u ve ruhunu ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz.

Kültürler arası bir geçiş ve kaynaşma noktası olan şehrimizde yer alan önemli ve uluslararası platformda rağbet görecek projelerimiz dünya yatırımcılarına tanıtılıyor” dedi.


İstanbul’un mega projeleri

Fuarda sergilenen projeler ve yatırım maliyetleri şöyle:

- Kuzey Marmara Otoyolu ve Boğaz’a 3. Köprü (4.5 milyar lira)

- 3’üncü Havalimanı (46 milyar dolar)

- Avrasya Tüneli (1.2 milyar dolar)

-  Marmaray  (9 milyar lira)

- Kanal İstanbul (Proje halinde)

- İstanbul Finans Merkezi (5 milyar dolar)

- Yeni fuar alanı (350 milyon dolar)


Milliyet


Geri Dön