İTO'nun kentsel dönüşüm talepleri!
İTO Başkanı Demirtaş, nisan ayı meclis toplantısında konuşarak, kentsel dönüşüm, moloz döküm sahası açılması ve hava kirliliğinin önlenmesi konularından oluşan 5 talebi Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan'a ilettiklerini belirtti.
İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, nisan ayı meclis toplantısında konuşarak, kentsel dönüşüm, moloz döküm sahası açılması ve hava kirliliğinin önlenmesi konularından oluşan 5 talebi Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan'a ilettiklerini belirtti.
Demirtaş, dönüşümle ilgili İTO olarak 8 veya 9 alanda kentsel dönüşüm yapmak için araştırmalar yaptıklarını belirterek, “Buca ve Karabağlar'da çalıştığımız alan toplam bin 920 dönümlüktü. Arazi her iki yerel belediyenin de sınırındaydı. Bizler bu alanda dönüşümü başlatmak için bu belediyelerle protokol imzaladık. Bakanlar Kurulu da burasını riskli alan kabul etti. Ancak Kentsel Dönüşüm Kanunu'nda Ticaret Odaları idare olarak tanımlanmadığı için Oda olarak dönüşüme başlayamadık. Hala bizim de dönüşüm yapmamızı sağlayacak yasal düzenlemeyi bekliyoruz" diye konuştu.
“EN MODERN ÇARŞIYI İZMİR’E KAZANDIRACAKTIK”
Demirtaş, Bayraklı'da Nafiz Gürman, Gümüşpala, Emek mahallelerinde çalışmaya başladıklarını belirterek, “Bu amaçla bu bölgelerde ofis açtık. Bir süre sonra sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Bazı muhtarlar vatandaşlara ‘sakın hiç bir belgeyi imzalamayın' demiş. Hatta kimi duyumlara göre belediye personeli de aynı şeyleri vatandaşa söylemiş. Biz bir süre daha bu duruma direnmemize rağmen sonunda ofisi kapattık. Eğer izin verilseydi bugün Türkiye'nin en modern çarşısını İzmir'e kazandıracaktık" dedi.
“İZMİR’DE BOŞ ALAN BULAMIYORUZ”
Demirtaş, bazı çarşıların kent merkezinde sıkışıp kaldığının altını çizerek, “Maalesef, İzmir çukurunda boş alan bulmakta zorlanıyoruz. Bu konuda Hazine ve TOKİ desteğiyle çalışmalarımız belli aşamaya geldi. Sizden de destek bekliyoruz. Ayrıca İzmir'de kaçak hafriyat ve molozların boşaltılması ciddi sıkıntı. Önüne gelen boş alanlara moloz döküyor. Kentin kuzey ve güneyine birer tane daha moloz alanı oluşturulmalı. Biz İTO olarak bu alanların işletilmesine de hazırız" şeklinde konuştu.
“DOĞALGAZ ZORUNLU OLMALI”
Demirtaş, İzmir'de yoğun hava kirliliğinin de olduğuna değinerek, “Kentte kışın ısınmak için 5 numara motorin ve kömür kullanımı nedeniyle nefes alamaz hale geldik. Bu tür yakıtların kullanımı yasaklanmalı. Biz doğalgaz kullanımının zorunlu olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
“İZMİR PLANSIZ KENTLERDEN”
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise plansız kentleşmede Türkiye'deki en önemli kentlerden birinin İzmir olduğunun altını çizerek, “İzmir'de 13 milyon metrekarelik alanda denetleme yapıyoruz. Toplam 10 civarındaki motorize ekiplerle denetimlerimizi yapıyoruz. Kentte bina yaş ortalaması 25 yıl ve üzeri. Kaçak yapı oranı ise Sayıştay raporlarına göre yüzde 65 civarında. İzmir'de 313 bin binanın yenilenmesi gerekiyor" diye konuştu.
“8 YIL BOŞA GİTTİ”
Varan, Büyükşehir ve ilçe belediyelerini de eleştirerek, “Bundan 10 yıl öncesinde Türkiye'de bir çok il dönüşüme başlamıştı. Urfa'da, Diyarbakır'da bu görüntü kirliliği ortadan kaldırılıp modern bir hale geldi. İzmir'de umarım sosyal bir yara olan bu dönüşümü yapar. Ama İzmir 5393 sayılı yasa ile 8 yılı boşuna geçirdi. Büyükşehir belediyesinin kendi planlarını yapmayıp bütüncül bir plan oluşturamaması İzmir'in en büyük sorunu" diye konuştu.
“İŞİNİZİ BİZ YAPARIZ"
Varan, dönüşüm kapsamında belediyelerle sorun yaşayan vatandaşlara da seslenerek, “Belediyeler sizin işinizi engelliyor ve yapmıyorsa 60 gün bekleyin ve sonra bize gelin. Eğer hukuki bir sorun yoksa biz bunu neticelendirir ve işinizi yaparız. Çünkü kanun; planla, projeyle ilgili her konuda Bakanlığa yetki veriyor. Belediyeleri beklemeyin. Hatta bir ada bazlı arsa veya 10 bin metrekarelik alan buluyorsanız nerede ve hangi ilçede olursa olsun, belediye size sorun çıkarıyorsa Bakanlığımıza gelin uygun imar durumunu birlikte yapalım" dedi.
İTO’nun talepleri
1- Kentsel dönüşümde İTO olarak beklediğimiz kanun çıkarılsın
2- Boş arsa yaratılması için Hazine ve TOKİ'ye destek olunsun
3- Kentin kuzey ve güneyine birer tane daha moloz alanı yapılsın.
4- Kışın kömür ve 5 numara motorin kullanılması yasaklansın.
5- Doğalgazın ısınmada kullanılması zorunlu hale getirilsin.
Ege'de Bugün