İTÜ’den çarpıcı deprem raporu: En belirgin yıkım nedenlerini tek tek açıkladılar!
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin bir ön inceleme raporu hazırladı. Hazırlanan raporda yıkılan binaların enkaz haline gelmesinde birçok parametrenin etkin olduğu belirtilerek en belirgin yıkım nedenleri olarak görülen maddeler de sıralandı.
KULLANILABİLECEK İNŞAAT TEKNİKLERİ DEĞERLENDİRİLDİ
Depremlerden etkilenen ve toplamda 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgenin deprem öncesi ve sonrası durumu masaya yatırılan raporda, “Bilimsel temele dayanmayan imar affı, imar barışı gibi mühendislik hizmeti almamış, sağlıksız ve güvensiz yapı stokunu yasallaştırmış olan düzenlemelere son verilmeli, doğal eşikler yeniden yapılanma sürecinde esas alınmalı, yeni planlama sürecinde kültür varlıkları hariç bu alanlarda yapılaşmalara da izin verilmemelidir.” önerisinde de bulunuldu.
Hazırlanan bu raporda, depremlerden etkilenen bölgelerde kentin yeniden yapılanma sürecine ilişkin yapılacak konutlarda, zemin koşulları ve benzeri birçok farklı koşul dikkate alınarak tünel kalıp ile yapılan taşıyıcı sistemler, prefabrike betonarme konutlar ve modüler çelik sistemlerin avantajlarına değinilerek, beraber değerlendirilmesi gerektiği de kaydedildi.
ÇEVRESEL ALTYAPI VE DEPREM ATIKLARI YÖNETİMİ ELE ALINDI
Meydana gelen bu depremlerin, üstyapılara olduğu kadar altyapılara da zarar verdiği kaydedilen raporda, özellikle şebeke ve kanalizasyon boru hatlarının hasarlanması ile su temini ve atık suların uzaklaştırılmasında akut problemler yaşanabildiği de kaydedildi.
Bu sebeple deprem sonrasında su yoluyla bulaşma potansiyeli yüksek olan enfeksiyon hastalıkları riskinin de arttığı bildirilen raporda, su kaynaklı salgınların önlenebilmesi amacıyla güvenli su teminiyle ilgili teknik önlemlerin hızlı bir şekilde alınmasının hayati önem taşıdığı da belirtildi.