İTÜ’den çarpıcı deprem raporu: En belirgin yıkım nedenlerini tek tek açıkladılar!
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin bir ön inceleme raporu hazırladı. Hazırlanan raporda yıkılan binaların enkaz haline gelmesinde birçok parametrenin etkin olduğu belirtilerek en belirgin yıkım nedenleri olarak görülen maddeler de sıralandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) akademisyenleri, merkez üssü Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlere ilişkin ön inceleme raporu hazırladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamayla paylaşılan raporun ön sözünde değerlendirmeleri yer alan Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu, depremlerden hemen sonra inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği, mimarlık gibi alanlardaki uzman isimlerden oluşan İTÜ’lü bilim insanlarının, gruplar halinde bölgedeki şehirlerde inceleme ve gözlemlerde bulunduklarını dile getirdi.
Deprem bölgesindeki ilk tespit çalışmalarını süratle tamamlayan akademisyenlerin bir ön rapor hazırladıklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu, bölgedeki depremin analizini yapan, fay hareketliliğini inceleyen bu raporun bir ‘ön tespit raporu’ olma özelliği taşıdığını söyleyerek, deprem felaketinin sonuçlarını kapsamlı biçimde ele alacak olan daha detaylı bir raporun da önümüzdeki günlerde kamuoyuyla ayrıca paylaşılacağını kaydetti.
5 BAŞLIK YER ALDI
Hazırlanan raporda, “Depreme dair jeolojik, jeofizik, jeodezi ve jeomorfolojik ön tespitler”, “Kuvvetli yer hareketlerinin değerlendirilmesi”, “Yapısal hasarların değerlendirilmesi”, “Geleceğe dönük çıkarımların kent planlama ve hızlı konut ihtiyacının karşılanması için kullanılabilecek inşaat tekniklerinin değerlendirilmesi” ve de “Çevresel altyapı ve deprem atıkları yönetimi açısından değerlendirme” şeklinde toplamda 5 başlık yer aldı.
Türkiye saati ile 04.17’de ve 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olan iki deprem (Mw 7,8 ve Mw 7,7) meydana geldiği belirtilen raporda, “Bu depremlerin sonucu çok geniş bir alanda uydu görüntülerinde yüzey kırığı haritalanmıştır. Arazide fayın belirli kesimlerde yüzey kırığı gözlenmektedir." ifadeleri yer aldı. Ayrıca söz konusu raporda, fayın sekmeli yapısı ve izi, arazide bilinen hatlara yakın olmakla beraber, morfolojik olarak Çardak Fayı’nda sırtlar ve yamaçlardan ilerlediği görüldüğü kaydedild. Yaşanan bu depremin arazi izleri ve yüzey kırık haritası yepyeni bilgiler içerdiği belirtilirken, "Birbiriyle ilişkili segmentlerin atım dağılımı, bölgede aynı anda Amanos Segmenti’nin 2, Çardak Fayı’nın 2, Pazarcık Segmenti’nin 1, Gölbaşı Segmenti’nin 1 bağımsız depremle aynı anda kırıldığını düşündürmektedir." ifadelerine de yer verildi.
Ayrıca raporda "Diğer dikkati çekici bir unsur Türkiye aktif fay haritası ile yüzey kırıkları birbirlerini üzerlememekte ve farklı alanlardan geçmektedir” ifadeleri de yer aldı.