08 / 05 / 2024

İzmir metrosunu tamamlamak için formül aranıyor

İzmir metrosunu tamamlamak için formül aranıyor

Bozoğlu İnşaat'ın Üçyol-Üçkuyular metro inşaatını durdurması üzerine projenin bitirilmesi 2011 yılının ikinci yarısına kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise en azından bazı istasyonları 2010'a yetiştirebilmek için arayış içine girdi



Üçyol-Üçkuyular Metro hattı, yüklenici Bozoğlu İnşaat'ın inşaatı 20 gündür durdurmasıyla iyice çıkmaza girdi. Yaşanan bu aksamalar nedeniyle hattın inşaatının tamamlanmasının 2011 yılının ikinci yarısına kalması gündeme gelirken,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi en azından hattaki bazı istasyonları 2010'a yetiştirebilmek için formül arayışına girdi. Bozoğlu İnşaat'a son bir uyarıda bulunarak 20 gün süre veren Büyükşehir Belediyesi'nin bu sürenin sona ereceği 12 Ağustos'ta firmayla yaptığı sözleşmeyi feshetmesine kesin gözüyle bakılırken, belediye yetkilileri inşaatı tamamlamak için yapılacak yeni ihalede nasıl bir yöntem izleneceği konusunu değerlendiriyor.
Hattın ihalesine yine tek parça çıkılması halinde çalışmaların tamamlanmasının 2011 yılı ortalarına kalacağını düşünen belediye yetkililerinin, en azından hattaki bazı istasyonların mevcut metro hattına ilave bir şekilde 2010 yılı içinde açılmasını sağlamak için işin parça parça ihale edilmesi seçeneği üzerinde durduğu belirtildi.
Normal inşaat süresi Ekim 2008'de dolan ve tamamlanması Büyükşehir Belediyesi'nin Bozoğlu İnşaat'a 15 aylık süre uzatımı vermesi ile 2010 yılı Ocak ayına kalan metro inşaatının şu ana kadar sadece yüzde 36'lık kısmının bitirildiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 138 milyon TL'ye Bozoğlu İnşaat'a ihale edilen işin ancak 50 milyon TL'lik bölümü tamamlanabildi.

20 günlük sürenin ardından fesih işlemi gerçekleşirse Büyükşehir Belediyesi 5.5 kilometre uzunluğundaki hattın inşaatında yüklenici firma ile birlikte tespit yapıp işin geldiği nokta konusunda mutabakata varacak. Ardından da belediye ikmal inşaatı adı altında yarım kalan işlerin tamamlanması ve hattın hizmete açılabilmesi için yeniden ihaleye çıkacak. İhale ilanına çıkılması, tekliflerin alınması süreçleri düşünüldüğünde Büyükşehir Belediyesi'nin inşaatı tekrar başlatması 2010 yılı başına kalacak. İhaleye itiraz edilmesi durumunda bu sürenin daha da uzayabileceğine dikkat çekilirken belediye yetkililerinin işin tek parça mı yoksa bölüm bölüm mü ihale edilmesi gerektiği konusunda karar vermek için şimdiden çalışma yaptığı kaydedildi.

İhalenin tek parça yapılması halinde inşaatın tamamlanmasının 2011 yılının ikinci yarısına kalacağını düşünen belediye yetkililerinin, bölüm bölüm ihale yapma formülünü değerlendirdikleri kaydedildi. İhaleye bölüm bölüm çıkılması halinde en azından 2-3 istasyonun mevcut Bornova-Üçyol metro hattına ek olarak 2010 yılı sonlarına doğru açılabilmesinin sağlanabileceğini hesaplandığı öğrenildi. Bu çerçevede şu an hattın kalıcı betonlarının atıldığı bölümünün tamamlanması ihalesinin ayrı bir şekilde yapılabileceği öğrenildi.

BENZER SÜREÇLER
Benzer süreçler yine Bozoğlu İnşaat'a ihale edilen ve yasal süresi içinde bitirilemediği için belediye tarafından fesih süreci başlatılan 3.4 kilometre uzunluğundaki Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez metro hattı inşaatında yaşanacak. Agğustos ayının ilk haftası, Büyükşehir Belediyesi'nin Bozoğlu İnşaat firmasına tanıdığı 20 günlük cezalı süre uzatımı sona erecek ve belediye, çok büyük bir sürpriz olmazsa Bozoğlu İnşaat firması ile bu sözleşmeyi de feshedecek ve yeni ihale sürecini başlatacak.

Bundan sonra neler yapılacak?
Büyükşehir Belediyesi Üçyol-Üçkuyular metro hattında bundan sonraki süreçte öncelikle tünelin yarım kalan kalıcı betonlarını atmaya başlayacak. Ardından da İlahiyat Fakültesi ve Güzelyalı Tansaş'ta toplam uzunluğu 5.5 kilomletre olan hattın yarım kalan 300 metrelik tünel bölümü açılacak. Bir yandan bu işler yürürken diğer yandan da Üçyol ile Poligon arasında kalıcı betonları atılan bölgede istasyon ve bilet holü inşaatlarına başlanacak. Tüm bunlar tamamlandığında raylar döşenerek metro hattının elektromekanik işleri yapılacak ve metro inşaatı sonlandırılacak.
Ertan Gürcaner/Yeni Asır


Geri Dön