18 / 07 / 2024

İzmir Metrosu'nun tamamlanması için kredi çekilecek

İzmir Metrosu'nun tamamlanması için kredi çekilecek

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Vakıflar Bankası'ndan bir kredi daha alacak




İller Bankası'ndan gelen paylarında yüzde 40'lara varan düşüş yaşayan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, kredi için Vakıflar Bankası'nın kapısını çaldı. Geçtiğimiz aylarda meclisinden ekonomik krizin etkisinin derinleşmesi halinde kullanılmak üzere 240 milyon TL'lik kredi çekme onayı alan Büyükşehir Belediyesi yönetimi, bu çerçevede 50 milyon TL kredi kullanmıştı. Belediye, Vakıflar Bankası'ndan yıl sonuna kadar 100 milyon TL'lik kredi dilimini de çekme kararı aldı. Bu kredi ile hem devam etmekte olan yatırımlara hem de geçtiğimiz günlerde ardı ardına ihaleleri gerçekleştirilen metro yatırımlarına kaynak aktarılacağı belirtildi. Alınacak kredinin bir bölümünün metro inşaatlarına aktarılmasıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun daha önceki açıklamalarında sık sık vurguladığı "belediyenin metro inşaatlarında özkaynak kullanması" dönemi de sona ermiş olacak.

PAYLAR AZALDI
Hazine ile olan anlaşma uyarınca borçlarını düzenli olarak ödeyen Büyükşehir, yarım kalan metro projelerini yeniden ihale ederken kaynak sıkıntısı çekmeye başladı. Belediye, geçtiğimiz aylarda Vakıflar Bankası'yla 200 milyon TL'lik kredi anlaşması imzaladı ve ilk dilim olan 50 milyon TL'lik bölümü çekerek yatırımlara aktardı. Ancak, İller Bankası'ndan Büyükşehir'e gelen 60-75 milyon TL'lik pay, Ekim ayında kriz nedeniyle 40 milyon TL'ye kadar düştü. Bunun üzerine Büyükşehir, Vakıflar Bankası'ndan 100 milyon TL'lik ikinci dilim krediyi de çekme kararı aldı. Belediye yetkilileri, 50 milyon TL'lik kaynağın tükendiğini, yıl sonuna kadar 100 milyon TL'lik kredinin de Vakıflar Bankası'ndan çekileceğini söyledi.

SÖZLEŞME İMZALANIYOR
Vakıflar Bankası'ndan gelecek 100 milyon TL'lik kredi ile hem devam etmekte olan yatırımlara hem de geçtiğimiz günlerde ardı ardına ihaleleri gerçekleştirilen metro yatırımlarına kaynak aktarılacağı belirtildi. Geçtiğimiz günlerde sonuçlandırılan Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nun ilk etap ihalesini ÖZTAŞ firmasının aldığını hatırlatan yetkililer, "Hafta başında bir terslik olmazsa ÖZTAŞ ile sözleşme imzalanacak. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte ihale bedelinin yüzde 10'u nakit olarak firmanın hesabına aktarılacak. Benzer bir durum inşaatı yarım kalan Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka-3 Metro Hattı İnşaatı için de geçerli. 23 Ekim'de ihalesi yapılan işin önümüzdeki günlerde ihalesi sonuçlandırılıp sözleşmesi imzalanacak. O ihaleyi kazanan firmaya da Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nda olduğu gibi ihale bedelinin yüzde 10'luk bölümü nakit olarak ödenecek. Bankadan çekilecek 100 milyon TL'lik kaynak bu ve bunun gibi projielerin finansmanında kullanılacak" diye konuştu.

Hazine daha önce destek verdi
Büyükşehir, "İzmir Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında hayata geçirilecek Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi için, Avrupa Yatırım Bankası'yla, Hazine'nin desteğiyle 130 milyon euro kredi almak için anlaşma imzalamıştı. Bu kredinin bir bölümü 2 yıl içinde kullanılmıştı. Belediyenin Devlet Demiryolları'yla yüzde 50'şer ortak olduğu ve hattın işletmesini yapacak İZBAN şirketi de bu hatta çalışacak vagonların alımı için Vakıflar Bankası'yla kredi anlaşması yapmıştı. Vagonların alım ihalesi geçtiğimiz aylarda sonuçlandırılmış ve ihaleyi bir İspanyol firma kazanmıştı.
Yeni Asır


Geri Dön