02 / 05 / 2024

İzmir Narbel yolu şehircilik ilkelerine uygun değil!

İzmir Narbel yolu şehircilik ilkelerine uygun değil!

İzmir 1. İdare Mahkemesi, Narlıdere sırtlarındaki mahalleler ile Narbel toplu konutları arasındaki ulaşımı sağlayan yüzde 22 eğimli Narbel yolunun, şehircilik ilkelerine uygun olmadığına karar verdi



NARLIDERE'de Narbel yolu olarak da bilinen Erdal İnönü Caddesi'ndeki yolun yüzde 22 eğimli olması, bölgede sık sık kazların meydana gelemesine neden olduğu gerekçesiyle Servet Kaplan adında bir vatandaş 2009 yılında  İzmir  1. İdare Mahkmesi'ne Büyükşehir Belediyesi aleyhine dava açtı. 


27 MİLYON TL'LİK YOL

 Mahkeme, yolun durumunun tespiti için bilirkişi tayin etti. Bilirkişi raporunda, "1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planında devamlılığı olan geniş yol olması gerekirken; taşıt izi daha dar olan yola taşıt izi daha geniş olan yolun T-kavşak ile bağlantı yapmış olmasının şehircilik ilkeleri ve planlama esasları açısından uygun değildir" değerlendirilmesi yapıldı. Mahkeme bilirkişi raporunu değerlendirdikten sonra "Yolda yüzde 22 eğim bulunmasının "hatalı" olduğunu, "Şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kentsel normlar açılarından uygun olmadığı" tespit edilmiştir" şeklinde kararını verdi. Daha önce yapımı 27 Milyon TL'ye mal olduğu için de eleştirilen aşırı eğimli yol için İzmir 1. İdare Mahkemesi davalı olan Büyükşehir'den savunma istedi. Büyükşehir savunmasında; bu yolla bölgede yaşayan insanların şehir merkezine ulaşımlarının sağlanmasının amaçlandığı, yolun bu aşamadan sonra yeniden değiştirilmesinin kamulaştırma sorununu getireceğini söyleyerek davanın reddini istedi. Dava temyiz edilmek üzere Danıştay'a gönderildi.


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön