28 / 04 / 2024

İzmir Özel İdaresi'nin malları İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne mi geçecek?

İzmir Özel İdaresi'nin malları İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne mi geçecek?

Özel İdare’nin personelinin önemli bir bölümü Büyükşehir'e tayin edilecek. Yani özetle söylemek gerekirse, İzmir Özel İdaresi'nin yükümlülüklerinden, İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumlu olacak. Peki, Özel İdare’nin hakları ve malları ne olacak?




Yerel seçimlerden sonra özel idareler kapatılacak.  İzmir  Özel İdaresi'nin yapmış olduğu hizmetleri de, tabi ki İzmir Büyükşehir Belediyesi yerine getirecek. Özel İdare’nin personelinin önemli bir bölümü Büyükşehir'e tayin edilecek. Yani özetle söylemek gerekirse, İzmir Özel İdaresi'nin yükümlülüklerinden, İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumlu olacak. Peki, Özel İdare’nin hakları ve malları ne olacak dersiniz? Doğal olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilir diye düşünüyor insan. Ama maalesef İzmir'e ve İzmirlilere ait bu malları İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devretmemek için bin dereden su getirmeye devam ediyorlar. Buradaki gözükmeyen paradoks ise Özel İdare’nin yerine getirmiş olduğu hizmetlerin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilmesi istenirken, finansal kaynağının kesilmiş olmasıdır.


Komisyon İzmir’i temsil etmiyor


İzmir'de bir vali yardımcısı başkanlığında kurulan bir komisyon söz konusu. Bu komisyon İzmir Özel İdaresi'ne ait malların hangi kuruma, nasıl devredileceğine karar verecek. Ama maalesef bu komisyon sadece bürokratlardan oluşturulmuş durumda. Neden bu komisyona seçimle gelmiş İl Genel Meclisi üyelerinden kimse alınmadı? Özel İdare'nin karar organına, İzmirlilerin seçmiş olduğu İl Genel Meclisi üyelerinin, bu komisyonca yok sayılması, İzmir halkının iradesinin yok sayılmasıdır. İl Genel Meclisi üyelerinin söz sahibi olmadığı bu komisyonun vereceği kararlar, İzmir halkının vicdanında bir yara oluşturacaktır.


İştah kabartan rant


Diğer en önemli konu ise İzmir Özel İdaresi'nin malvarlığının değeri. Çünkü kamuoyunda tartışılan Sümerbank arazisi de dahil olmak üzere, İzmir Özel İdaresi'nin malvarlığının toplam güncel değerinin 4 milyar TL'ye yakın olduğu söyleniyor. İştah kabartan bu servet, kamu kuruluşlarına, Özelleştirme İdaresi'ne veyahut TOKİ'ye verilecek. Sonrası hepimizin malumu. Daha önce özelleştirilen kurumların başına ne geldiyse, İzmir'in alın teri olan bu malların başına da aynı şey gelecektir.




Yenigün/Mustafa Gürkan




Geri Dön