27 / 04 / 2024

İzmir Ticaret Odası'ndan özel mezarlık düzenlemesine destek geldi!

İzmir Ticaret Odası'ndan özel mezarlık düzenlemesine destek geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın mezarlık fiyatını aşağı çekmek için yaptığı düzenlemeye, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'tan destek geldi, "Vakfımız üyelerimizin ihtiyacını karşılamak için girişimde bulunacak" dedi..



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, büyükşehirlerde 10 5bin TL ile 50 bin TL aracında değişen, Anadolu'da da 5 bin TL'yi bulan mezarlık fiyatlarını aşağı çekmek için yeni bir düzenleme başlattı. Bakanlık, İmar Kanunu taslağında yaptığı düzenleme ile özel mezarlıklar kurulup, işletilebilmesinin önünü açtı. 


Taslak, İzmir'de tartışmalara neden oldu. Yasa gereği  İzmir  metropol alan içindeki mezarlıkları işletmekle sorumlu İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, uygulamanın maddi durumu iyi olan kesime hizmet edeceğini öne sürerken İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'tan uygulamayı destekleyen bir açıklama geldi. Demirtaş, "İTO vakfı olarak biz buna hazırız. Yasal düzeleme yapılır yapılmaz üyelerimizin bu ihtiyacını karşılamak için girişimlerde bulunacağız" diye konuştu. 


'HERKES KARŞILAYAMAZ' 


İmar plan değişikliği ile arsa sim özel mezarlık yeri olarak düzenleyecek kişinin mezar sahiplerinden düzenli olarak kira ve bakım gideri isteyeceğine dikkat çeken yetkililer, "Bu gideri maddi durumu iyi olmayan vatandaş karşılayamaz" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak mezarlık yeri ve her türlü malzeme dahil kişi başı 90 liraya gömü yaptıklarını, maddi durumu iyi olmayan, kimsesiz vatandaşların gömü masraflarının ise Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını belirten yetkililer, "Diyelim ki özel mezarlık kuruldu. Dar gelirli, parası olmayan, kimsesiz vatandaşların cenaze masraflarını kim karşılayacak? Bu taslağın yasalaşması gelir düzeyi yüksek kesimin ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzenleme olacaktır" dedi. Mezarlık başına ölen kişinin yakınlarından kira ve bakım gideri isteneceğini öne süren yetkililer, düzenlemenin bir takım sıkıntılara neden olabileceğinin de altını çizdi. 



Sabah Egeli


Geri Dön