23 / 11 / 2024
fuzul

İzmir'de Çamur Bertaraf ve Dönüşüm tesisleri kurulacak!

İzmir'de Çamur Bertaraf ve Dönüşüm tesisleri kurulacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 36 yıl sonrasının atık su ve çamuru için kolları sıvadı. "Çamur Yönetimi Master Planı" nda kurulacak çamur bertaraf ve dönüşüm tesislerinin yeri ve nitelikleri belirlenecek.




İzmir Büyükşehir Belediyesi, 36 yıl sonrasının atık su ve çamuru için kolları sıvadı. "Çamur Yönetimi Master Planı" nda kurulacak çamur bertaraf ve dönüşüm tesislerinin yeri ve nitelikleri belirlenecek. Avrupa standartlarında kurduğu arıtma tesisleriyle Türkiye lideri olan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, bir yandan mevcut arıtma çamurlarının dönüşümü için çalışırken, diğer yandan da geleceğe hazırlanıyor. Çiğli'de arıtma çamurlarım çürüterek biogaza dönüştüren ve kurutulan çamurları ekonomiye kazandıran dev çanııır çürütme ve kurutma tesisini hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun "solar" sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için de izmir'in ilk "Solar Çamur Kurutma Tesisi" ni Menderes'teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nde açmıştı. Büyükşehir. şimdi de sürdürülebilir ve ekonomik bir çamur yönetimi master planı oluşturmak için yola çıktı. Türkiye'de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanacak "Çamur Yönetimi Master Planı" için ihale süreci tamamlandı; çalışmaları yürütecek firma ile sözleşme imzalandı. 


9 AYDA TAMAMLANACAK 30

Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Bütünşehir Yasası ile 9 ilçede daha "atık suların arıtılması ve çıkan çamurların bertarafindan" sorumlu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, arıtma çamurlarının çevreye zarar vermeden toplanmasını ve geri kazananını sağlayabilmek için "Çamur Yönetimi Master Planı" çalışmalarına başladı. 30 ilçeyi kapsayacak planda 2020, 2030, 2040 ve 2050 yıllarına ait nüfusa göre atik su ve çamur miktarı ile niteliğine ilişkin bilgiler yer alacak. Bu planda, gelecekte İzmir'de kurulacak olan çamur bertaraf tesislerinin nitelikleri, yeri ve özelikleri belirlenecek. Yeni arıtma tesisleri de planlanarak bu tesislerin hangi dönemlerde devreye alınması gerektiği ortaya konacak. Atik su arıtma tesislerinde oluşan çamurların tarımda ve sanayide ek yakıt elde etmek için yeniden kullanımını sağlamak amacıyla yeni çamur çürütme ve kurutma tesisleri planlanacak. Çamur bertaraf tesislerinden çıkan kurutulmuş çamurların kullanımına ilişkin pazar araştırması, ulaşım, nakliye gibi açılardan mevcut yönetmelikler göz önüne alınarak değerlendirme yapılacak. Böylelikle İznin' Büyükşehir Belediyesi, kentin gelecekteki nüfus ve tüketim alışkanlıklarında meydana gelebilecek değişikliklere uyum sağlayabilen, sürdürülebilir ve ekonomik bir "Çamur Yönetimi Master Planı" na sahip olacak. "Çamur Yönetim Master Planı" 9 ayda tamamlanacak. 



YOL HARİTASI REHBER

İZSU Genel Müdürlüğünün halen 25 atik su arıtma tesisi işlettiğini belirten Büyükşehir yetkilileri. "30 Mart tarihinden itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan ilçelerle birlikte İZSU'nun sorumluluğundaki tesis sayısı 71'e yükseldi. Arıtması bulunmayan ilçelere de arıtma tesisleri kurulacak. Mevcut arıtma, tesisleri de nüfus artışına bağlı olarak, gerekiyorsa kapasitesi artırılacak. Bu anlamda 'Çamur Yönetimi Master Plam'yapacağımız çalışmalar için bize yol haritası oluşturacak" diye konuştu. 



KAZILARA KIŞ MOLASI 

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, yağış miktarının en yüksek olduğu .Aralık, Ocak ve Şubat aylarında "adi durumlar dışında" kazı izni vermeyecek. 

Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME)'nin Genel Kurul toplantısında alman karar gereğince, acil ve zorunlu haller dışında Aralık, Ocak ve Şubat avlarında yeni kazı izni verilmeyeceği açıklandı. "İzmir Büyükşehir Belediyesi Alt Yapı Koordinasyon Merkezi kuruluş, görev, çalışma ve usulleri uygulama yönetmeliği" nde yer alan "Aylık ortalama yağış miktarının en yüksek olduğu Aralık, Ocak, Şubat aylarında Genel Kurul kararı ile çalışma yasağı getirilebilir" hükmü gereğince alman karar doğrultusunda, söz konusu 3 ay boyunca acil arızalar, branşman (servis) bağlantıları ve zorunlu haller dışında bölgesel ve büyük ölçekli alt yapı çalışması yapılmasma izin verilmeyeceği duyuruldu. 



Günboyu 


Geri Dön