24 / 11 / 2024

İzmir'de görme engelliler su faturalarını internetten ödeyebilecek!

İzmir'de görme engelliler su faturalarını internetten ödeyebilecek!

İZSU Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde, görme engelli vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği şekilde 'sesli' olarak 'fatura ödeme','fatura sorgulama','makbuz işlemleri','arıza bildirimi','arıza takip' ve 'itiraz' işlemleri yapılabilecek...





İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellere hizmet konusunda örnek bir uygulama daha başlattı. İZSU Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi, görme engelli vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği şekilde 'sesli' hale getirilerek 'fatura ödeme', 'fatura sorgulama', 'makbuz işlemleri', 'arıza bildirimi', 'arıza takip' ve 'itiraz' sayfalarının etkin bir şekilde kullanılması sağlandı.


İzmir’i engelliler için daha yaşanabilir bir kent haline getirmek amacıyla çalışmalarını yoğunlaştıran ve geçtiğimiz hafta uluslararası düzeyde 'ENGELSİZMİR 2013' kongresi düzenleyerek engellilerin kentsel sorunlarını ve çözümlerini Türkiye gündemine taşıyan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, örnek bir çalışmaya daha imza attı. İZSU Genel Müdürlüğü internet sitesi, görme engelli vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği şekilde geliştirildi ve 'doğrulama' kodu 'sesli' hale getirdi. Su faturası ödemek için evlerinden çıkıp veznelere giden görme engelli vatandaşlar, bundan böyle bilgisayarları aracılığıyla İZSU’nun web sitesinden su faturalarını ödeyebilecek.


Ekran okuyucu yazılım programı sayesinde bilgisayarı rahatlıkla kullanabilen, internette sörf yapabilen ancak doğrulama kodu girme zorunluluğu nedeniyle fatura ödemekte zorlanan görme engelliler, bu uygulamanın tüm kamu kurum ve kuruluşları için örnek olmasını diledi. Sesli doğrulama kodu sisteminin görme engelliler tarafından denendiğini ve beğenildiğini vurgulayan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: “İnternet sitelerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla oluşturulmuş ve dünyada standart haline gelmiş doğrulama kodu (captcha) yazılımlarının bir çoğunda seslendirme özelliği olmadığı için, doğrulama kodu içeren sayfalar görme engelli vatandaşlarımız tarafından kullanılamıyordu. Yaptığımız çalışma ile sitemiz şu an Türkçe sesli güvenlik kodu kontrolü ile hizmet vermeye başladı. Bu sayede görme engelli vatandaşlarımız 'online işlemler' bölümünde yer alan 'fatura ödeme', 'fatura sorgulama', 'makbuz işlemleri', 'yıllık tahakkuk', 'arıza bildirimi', 'arıza takip' ve 'itiraz' sayfalarını etkin bir şekilde kullanabilecek. Ios, Android, Windows Phone gibi işletim sistemi içeren cep telefonu ve tablet bilgisayarlarda da bu uygulamayı hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."


Cihan


Geri Dön