23 / 12 / 2024

İzmir'de iş dünyası seferber oldu! Oteller kapılarını depremzedelere açtı!

İzmir'de iş dünyası seferber oldu! Oteller kapılarını depremzedelere açtı!

İş dünyası İzmir'deki depremin yaralarını el birliği ile sarmak için harekete geçti. Sanayici, kamunun kriz yönetimine destek vereceğini belirtirken, oteller kapılarını evini kaybeden vatandaşlara açtı.



İzmir'de yaşanan deprem felaketinden sonra can kaybında sayı 60’ı aştı, yaralı sayısı da bine yaklaştı. Arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken, yardım kampanyaları başlatan iş dünyası ve sivil toplum örgütleri de depremin yaralarını sarmak amacıyla harekete geçti. Dünya'dan Ahmet Usman ve Nihat Delibaşı'nın haberine göre; sanayici, kamunun kriz yönetimine destek sunacağını açıklerken, oteller de kapılarını evini kaybeden vatandaşlara açtı. Bazı mağazalar çalışanlarının güvenliği için bir süreliğine faaliyetlerine ara verdi. Kentte artçı sarsıntılar hala sürüyor. 

Artçı sarsıntıların devam ettiği İzmir’de okullar bir hafta tatil edilirken, deprem yaralarının sarılması amacıyla ilk etapta 24 milyon TL’lik ödenek sağlandı. Depremin merkez üssü Seferihisar’da yaşanan tsunami sebebiyle çok sayıda işyeri zarar görürken, İzmir’deki sanayi tesislerinden ciddi bir hasar ihbarı yapılmadı. Deprem hakkında açıklama yapan  İzmir  iş dünyası temsilcileri kentsel dönüşüm çalışmalarının ekstra teşviklerle hızlandırılması gerektiğine dikkat çektiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül başta olmak üzere çevre il ve ilçelerin belediye başkanları, milletvekilleri, STK temsilcileri bölgeye gittiler. 

Köşger: Soygun yapılmasına karşı uyanık olalım

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, vatandaşlardan hasar tespiti için evlerine yetkili ekipler dışında kimsenin girmesine izin vermemelerini istedi. Köşger, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 910 kişiden oluşan 450 ekibin sahada olduğuna dikkat çekti. Bu ekiplerin hasar tespitine devam ettiğini kaydeden Köşger, "Yetkili ekipler dışında kimsenin konutlarınıza girmesine izin vermeyin. Böyle gerekçelerle evlere girilip soygun yapılmasına karşı uyanık olalım" diye konuştu. 

Soyer: İzmirliler müsterih olsun

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de deprem sonrası bütün kurumların uyum içinde çalıştıklarını vurgulayarak, “Biz de AFAD koordinasyonunda belediyemizin kurumsal kapasitesini seferber ettik. Hem arama kurtarma hem de yurttaşların ihtiyaçları konusunda seferber olduk. Enkaz kurtarma çalışması profesyonel arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. Onun dışında sokakta devam eden bir hayat var. İzmirliler müsterih olsunlar. Onların sıkıntılarını çözmek için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. 

Oteller kapılarını depremzedelere açtı

Yıkılanlar yanında çok sayıda konutun ağır hasarlı duruma gelmesi sebebiyle önemli bir soruna dönüşen barınma ihtiyacı için İzmir’deki oteller harekete geçti. İzmir Otelciler Odası üyesi 13 otel depremzedelere konaklama fırsatı sunarken, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler de konaklama tesislerini depremzedelerin ücretsiz faydalanmasına açmaya hazır olduklarını belirtti. İşler, “Egeli turizmciler olarak İzmir Valiliği’nden ya da Afet Koordinasyon Merkezi’nden gelen resmi talepleri karşılamaya hazırız” diye konuştu. 

Kiralar arttı iddiası

Diğer yandan kentte deprem fırsatçılarının ortaya çıktığı ve kiraların yüzde 25 oranında arttığı da ileri sürüldü.

EGİAD’dan acil destek

Depremin ardından harekete geçen Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), hazırladığı yardım destek paketlerini depremzedelere iletti. Depremden hemen sonra üyeleri ile koordineli şekilde harekete geçtiklerini belirten EGİAD Başkanı Mustafa Aslan, “İzmir bu korkunç sınavın üstesinden gelecektir, her türlü yardıma hazırız. Depremin ardından destek için yetkililere ulaştık. Bilgi aldık ve hemen koordine olduk. Başta gıda olmak üzere birçok ihtiyaç maddesini belirleyerek harekete geçtik. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu. 

Decathlon, mağazalarını geçici bir süre kapattı

Decathlon İzmir’deki iki mağazasını geçici bir süreliğine kapatmaya karar verdi. Yapılan açıklamada kararın çalışanlar ve müşterilerin güvenliği için alındığı, mağazalarda herhangi bir hasar olmadığından emin olunduktan sonra hizmete devam edileceği bilgisi verildi. 

Ege Ekonomik Forum ertelendi

Deprem sebebiyle bugün başlaması gereken 4. Ege Ekonomik Forumu da ileri bir tarihe ertelendi. Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup işbirliği ile düzenlenen ve DÜNYA Gazetesi’nin canlı yayın sponsoru olarak destek verdiği forum 5 gün devam edecek ve “Dönüşümün İçindeyiz” temasıyla Ege Bölgesi’nin geleceği ve gelişim alanları konuları konuşulacaktı. 

Ege’de konutların yüzde 54’ü DASK’lı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) da depremin ardından geçmiş olsun mesajı yayımladı. DASK’ın tüm yöneticileri ile birlikte deprem bölgesinde olduğunu vurgulayan DASK Koordinatörü Erdal Turgut, ilgili kamu kurumlarıyla koordinasyon halinde hasar eksperlerini sahaya gönderdiklerini ve hasar tespit çalışmalarını başlatmaya hazır olduklarını vurguladı. Turgut, evleri depremde hasar gören Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sahiplerinin ALO DASK 125 çağrı merkezi, DASK internet sitesi ve e-devlet üzerinden hasar ihbarında bulunabileceklerini dile getirdi.  DASK’tan yapılan açıklamada Ege Bölgesi genelinde toplam 1 milyon 415 bin 444 konutun Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdığı ve bu rakamın toplam konutların yüzde 54’ünü oluşturduğu kaydedildi. İzmir’de 635 bin 55, Denizli’de 123 bin 722, Uşak’ta 35 bin 755, Afyonkarahisar’da 61 bin 76, Aydın’da 167 bin 613, Muğla’da 178 bin 958, Manisa’da 153 bin 305, Kütahya’da 59 bin 960 konut Zorunlu Deprem Sigortalı. 

KOSGEB, olası iş ve üretim kayıplarına karşı ilgili kurumlara hasar tespit çalışmalarını yaparak, kendilerine bilgi verilmesi talebinde bulundu. KOSGEB’in ilgili kurumlara gönderdiği acil notu taşıyan yazıda yardım isteyen iş yeri sahiplerinin, esnafların taleplerinin ve zararın boyutunun kuruma iletilmesi talep edildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası’na bina hasarı, üretim durması gibi sanayi işletmeleriyle ilgili bir kayıp şu ana kadar bildirilmedi. Fabrikalar çalışmayı sürdürürken, İzmir limanı ve gümrükleri cumartesi dahil mesaisine devam etti.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, kamudan gelen taleple Kızılay’a depo tahsisi talep etti. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi ise sahip olduğu 10 KwhA’lık seyyar jeneratörü ekibiyle birlikte depremzedeler için kurulan yemekhanenin aydınlatılması hizmetini sundu. Yine KOSBİ üyesi sanayiciler aralarında iş bölümü yaparak depremzedeler için çalışmalar bitti denene kadar sürmek üzere ilk etapta bin kişilik yemek çıkararak deprem alanına ulaştırılmasını sağladı. İzmir Ticaret Odası da depremden etkilenen üyeleri başta olmak üzere çalışmalara destek olmak için kriz masası kurdu. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) kriz masası kurarak, deprem bölgelerinde mağdur olan üyelerinin durumunu ve hasarlarını belirledi. İESOB, Buca Kaynaklar’daki Birlik Otel’i depremde evi zarar gören vatandaşlara ve şehir dışından gelen yardım ekiplerine tahsis etti.

OSB’lerde ve üretimde sıkıntı yok 

Yaptıkları incelemelerde hasar tespit edilen, üretime ara veren sanayi işletmesi olmadığını söyleyen Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ve OSBDER Başkanı Hilmi Uğurtaş, kendilerine verilecek her türlü göreve hazır olduklarını ifade etti. Uğurtaş, “Umarım bu bize ders olur, deprem yönetmeliğine aykırı binalar kontrol edilir, başka canların yanması önlenir” diye konuştu.

Kemalpaşa OSB Başkanı Kamil Porsuk, yaşanan can kayıplarından duyduğu üzüntüyü belirterek, yaralılara şifa, vefat edenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diledi. Porsuk, deprem sonrasında OSB’de yaptıkları taramada yeni eğitimi başlayan KOSBİ bünyesindeki meslek lisesi dahil bir sıkıntı tespit etmediklerini söyledi. Porsuk, gerekli düzenleme yapıldığı takdirde düzenlenecek yardım kampanyasının duyurulması, kaynak sağlanması dahil her türlü desteği vermeye hazır olduklarına da dikkat çekti. 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de “Bu deprem artık ders olmalı. Eski, tehlikeli binaların sağlıklı binalar ile değişimi vakit geçirilmeden sağlanmalı” dedi. Eskinazi, birliğe intikal etmiş bir üretim durması, işletme hasarı olmadığını belirtti. 

İzmir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise Bornova ve Bayraklı’da dört, Seferihisar’da üç ekiplerinin çalıştığı bilgisini paylaştı. Mutlu, “Esnaf-sanatkarlara mali anlamda en büyük destekleri veren esnaf kefalet kooperatifi başkanı ve Halkbank yöneticileri ile afet bölgesini gezdik, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Amacımız mağdur durumda kalan üyelerimizi tespit ederek, yetkililere sunmak, ileride afet yardımı, vergi kolaylığı, kredi imkanı gibi olanaklar doğarsa yararlanmalarını sağlamak. Bir nebze olsun yaralarına merhem olmak" diye konuştu. 

İzmir’deki yıkımların nedeni kesik kolonlar mı?

İzmir'deki dönüşüm projelerine bakanlıktan destek!


Geri Dön