22 / 11 / 2024
fuzul

Silivri iş dünyasından yeni nesil OSB talebi!

Silivri iş dünyasından yeni nesil OSB talebi!

Silivri iş dünyası temsilcileri yeni yatırımların önünün açılması için bölgede yeni nesil bir OSB'nin kurulması ya da işletmelerin yanında bulunan arsaların yeniden sanayi arsası olarak tanımlanması gerektiğini ifade etti




Silivri iş dünyası DÜNYA Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'un moderatörlüğünde sorunlarını masaya yatırdı. Yeni yatırım alanı bulmakta zorlanan iş dünyası, bölgede yatırımın önünün açılması için 'yeni nesil organize sanayi bölgesi' talep etti. Islah OSB projelerinin onaylanmadığını kaydeden iş çevreleri, işletmelerin yanında bulunan arsaların yeniden sanayi arsası olarak tanımlanmasını bekliyor. Yeni yatırım alanları bulmakta zorlanan Silivri iş çevreleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB)2009 yılında 1/100.000 ölçekli planda değişikliğe giderek konut dışı kentsel çalışma alanına dönüştürdüğü arazilerin tekrar sanayi alanı yapılmasını istiyor. İş çevreleri bu yapılamıyorsa Silivri'ye yeni nesil OSB kurulmasını talep ediyor. DÜNYA gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'un moderatörlüğünü yaptığı yuvarlak masa toplantısında ilçenin geleceğini tartışan iş dünyasının temsilcileri Islah OSB projesinin İBB'nin onay vermemesi nedeniyle hayata geçemediğini ifade etti. Toplantı sonunda Sem Plastik, Medicheck ve Esen Plastik firmalarına bir dizi ziyaret gerçekleştirildi.


- KOCABAŞ: Silivri Expo'yuTrakya'yı da içine alarak büyütmek istiyoruz

Silivri İş Adamaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocabaş, toplumun her kesimine yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, "Belediye ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber 8'inci sınıf öğrencilerine mesleki eğilim testleri adı altında bir test yapıyoruz. Çocukların başarılı olabileceği dallara yönlendirilmesini sağlıyoruz. 2 yılda bir tüm üyelerimizi bir araya getiren fuar olan Silivri EXPO organizasyonunu düzenliyoruz. Belediye ile birlikte bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz Silivri EXPO'yu Trakya'daki bazı sanayi kuruluşlarını da içine alarak büyütmek istiyoruz. Bir üniversitenin inovatif alanında geliştirdiği bazı ürünleri sanayiye nasıl çevirebiliriz onun üzerinde çalışacağız. Katma değeri yüksek ürünlere geçerek, yeni teknolojileri üreten bir bölge neden olmayalım?" dedi.


- DENİZ: İşletmesini büyütmek isteyenlere izin yok

Denizpen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Deniz, daha önce aldıkları arsaların sanayi arsası olarak geçtiğini belirterek, "2009 yılında Büyükşehir Belediyesi 1/100.000 ölçekli planı değiştirerek arazilerimizi konut dışı kentsel çalışma alanına dönüştürdü. Birçok işletmemiz yanında sanayi arsası olmasına rağmen işletmesini büyütmek istemesine rağmen buna müsaade edilmiyor. Biz Sanayi Bakanlığı ile Islah OSB adı altında bir çalışma da yürüttük ama bundan önce İBB'nin buna onay vermesi gerekiyor. 17 devlet kurumundan 16'sı onayladı ama İBB onaylamadığı için yaptığımız çalışma yarım kaldı. Bölgede yer alan Selimpaşa Kavaklı, Alipaşa ve Çanta Kınalı bölgelerinin her birinde bin ile bin 200 dönüm alan bulunuyor. Sadece bölgemizin tanımı adına bir eksiklik var. Bunun giderilmesini istiyoruz. Elektrik enerjisinin çok kalitesiz olması, bölgede kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısının bulunmaması, telefon, internet hatların düzgün çalışmaması ve mühendis, ara ve düz elamanın yeterince olmaması bölgenin gelişimini etkiliyor" şeklinde konuştu.


- MERTÖZ: Elektrik kalitesi kötü otomasyon tezgahlarımızda kartlar yanıyor

Mesan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Mertöz, yeni nesil OSB'lerin heyecan verici olduğunu vurgulayarak, "Silivri'de yakın geleceğe yönelik OSB olarak belirlenmiş bir yer yok. Bu sanayi tesislerinin başka yere taşınması büyük problemler ve maliyetler yaratır. Biz buraya 5 yıl önce geldik ve gelmeden 3 yıl önce buranın altyapısını hazırladık. Bölgede elektrik kalitesinin kötü olması otomasyon tezgahlarımızda kartların sık sık yanmasına sebep oluyor. İflas erteleme ve çek davalarında haksız durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Hapis cezaları getirilmediği sürece çekler düzene girmez. Ayrıca, fuarlar için verilen 30 bin lira destek çok az, devlet bunu 50 bin liralara çıkarmalı veya tamamen kaldırılmalı. Bir diğer konu ise, Silivri'de yolların yetersiz olması ve bölgede hız sınırın 50 olması, Araçlarımıza sık sık trafik cezaları geliyor. Hız sınırların Silivri için yeniden düzenlenmesini istiyoruz" diye konuştu.


- BARAN: Silivri'deki en büyük eksiklik ulaşım

Yumak İnşaat firma sahibi Evren Baran, Silivri'de orta ve üst sınıfa konut üretimi yaptıklarını belirterek, "Bize gelen müşterilerin izlenimleriyle Silivri'deki eksiklikleri tespit ediyoruz. En büyük eksiklik ulaşım. Karayoluna alternatif olarak raylı sistem, metrobüs ve özellikle bir deniz yolunun olması gerekiyor. İkincisi Silivri'de yeterli altyapının olmaması elektrik, telefon ve yol gibi altyapıların eksik olması. Sosyal aktivitenin olmaması da müşterilerin bölgeye sıcak bakmasını engelliyor" dedi.


- KOCABAŞ: Çin projesine karşı hükümete baskı kurmak gerekiyor

Çag Kabara Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kocabaş, Çin'in 40 milyar dolarlık bir fonla Avrupa'ya kadar bir demiryolu planı olduğunu vurgulayarak, "Bu projenin mal sevkiyatını 11 güne düşüreceği konuşuluyor. Bu sadece Silivri ihracatçılarını değil, tüm ihracatçıları etkiler. Bu konuda hükümete bir baskı kurarak nasıl bir strateji geliştirilebilir? Bunun üstünde çok ciddi çalışması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu çalışma yapılmazsa burada konuştuğumuz bütün problemler Çin'in demiryolu planın yanında önemsiz kalır" şeklinde konuştu.


- SÖYLET: Silivri'nin sorunlarıyla ilgilenen bir kurum yok

Karınca Filtre Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Söylet, 1971 yılından beri Silivri'de bulunduğunu vurgulayarak, "Bu güne kadar yerel yönetimlerdeki başkanların Silivri'nin sorunlarını konuştukları bir toplantı yapmadı. Silivri'nin sorunlarıyla ilgilenen bir kurum ve başkan göremiyorum" ifadesini kullandı.


- ÖPÇİN: Belediye yatırım ajansı kurmayı hedefliyor

Silivri Belediyesi Kariyer İstihdam Ofisi görevlisi Orhun Öpçin, Silivri Belediyesi'nin yerel yatırım ajansını kurmakla ilgili bir düşüncesi olduğunu belirterek, "Belediye tarımda öncülük yapmaya başladı. Alternatif tarım ürünleri yetiştirilmesi konusunda, tarımı çeşitlendirmek ve bunun farkındalığını yaratmak amacıyla var olan 250 dönümlük arazide çiftçilere farkındalık yaratılacak. Tarım, hizmet ve üretim sektörün paydaşların içinde yer aldığı bir proje. Bölgenin bir tablosunu çıkarıp, ihtiyaçların belirlenmesi ve gelecek yatırımcının teşvik edici bir takım unsurlarının tamamlanması konusunda çalışmalarımız bulunuyor" şeklinde konuştu.


Dünya 


Geri Dön