19 / 05 / 2024

İzmir'e korkutan deprem uyarısı! Kahramanmaraş benzeri hasar meydana gelebilir! 

İzmir'e korkutan deprem uyarısı! Kahramanmaraş benzeri hasar meydana gelebilir! 

İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İzmir'de beklenen deprem ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Avatar, İzmir’de Maraş büyüklüğünde bir deprem beklenmese de hasarın boyutunun benzer olabileceğini vurguladı. 



Gazete Duvar'dan Emirhan Durmaz'ın haberine göre; İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, 2020 yılında meydana gelen depremin, merkezde meydana gelecek bir depreme kıyasla, bir uyarı depremi şeklinde nitelendirilebileceğine dikkat çekti. 

Eylem Ulutaş Ayatar, bu nitelikteki depremin dahi bugün hala sorunlarının çözülememiş olduğunu da belirtti. 

İzmir e korkutan deprem uyarısı! Kahramanmaraş benzeri hasar meydana gelebilir! 

Tahminlere ve kabullere dayalı olarak yüzde 60-70 oranında dayanıksız binadan bahsedildiğini vurgulayan Eylem Ulutaş Ayatar, açıklamasında "İzmir’de Maraş büyüklüğünde bir deprem beklenmese dahi oluşacak hasar o bölgeye yakın düzeyde olabilir. Dolayısıyla beklenen hasar hiç azımsanacak ölçekte değil" ifadelerine yer verdi. 

Avatar, esas konuşulması gerekenin bu oranlar değil, onların hangi binalar olduğunun belirlenmesi olduğuna vurgu yaptı.

İzmir e korkutan deprem uyarısı! Kahramanmaraş benzeri hasar meydana gelebilir! 

İzmir’de yapı stoğu ile ilgili gerekli verileri sunacak olan envanter çalışmalarının sürdürüldüğünün ve çalışmaların İzmir’de görece daha iyi seyrettiğinin altını çizen Eylem Ulutaş Ayatar, "İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni bir çalışma başlatmış durumda. Ücretsiz olarak hizmette olan uygulama ile bina bazında ön inceleme yapılmakta olup tüm ilde başvuru alıyor" dedi ve bu uygulama ile muhakkak ayrıntılı şekilde incelenmesi gereken binaların belirlenebileceğini dile getirdi. 

Denklemin bir ucunun yapı niteliği iken diğer bir ucunun ise afet koordinasyonu olduğuna dikkat çeken Avatar, on binlerce insanın bölgeye ulaşılamaması sebebiyle kaybedildiğini dile getirdi. 

"2023 yılında bu durumu yaşamak çok acı bir şey. Bu sebeple oturup her şeyi baştan düşünmemiz, sistemi baştan kurmamız gerekiyor" açıklamasında bulunan Avatar, kamu kaynaklarının, devlet imkanlarının yönlendirilmesinin gerektiğini dile getirdi. 

İzmir e korkutan deprem uyarısı! Kahramanmaraş benzeri hasar meydana gelebilir! 

Mühendisliğin yalnızca ruhsatta imza ile değil, hak ettiği yerde olması gerektiğine de dikkat çeken Eylem Ulutaş Ayatar, "Yapı inşalarında tam zamanlı şantiye şefi gerekiyor. Bunun yanı sıra ustaların ve müteahhitlerin yetkin hale getirilmesi, yetki mühendisliği gerekiyor" diyerek bu doğrultuda mühendisliğin merkeze alınmasının ve iyi bir denetim gerektiğinin altını çizdi. 

Diğer taraftan, sürekli depremlerin kendisinin konuşulduğunu aktaran Avatar, nerelerde deprem olacağının ve nereleri etkileyeceğinin artık bilindiğini belirterek "Bizim artık depremin kendisinden ziyade yapı güvenliğini konuşmamız lazım. Elbette konu birçok meslek ve disiplini içeriyor" açıklamasında bulundu. 

Yer bilimcilerin dahi ‘artık biz susalım inşaat mühendisleri konuşsun’ dediğini belirten Avatar, bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 

Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü! Bu rakamları görenlerin ağzı açık kaldı! 10 Nisan 2023 altın fiyatları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Pendik'e kentsel dönüşüm müjdesi: Orta ve Dumlupınar'da 1.316 hak sahibi ile anlaşma yapıldı!

Motorine bu gece 67 kuruş zam geliyor! Sürücüler depoları fulleyin! BP, PO, Total 10 Nisan 2023 fiyat listesi


Geri Dön