İzmit Körfez Geçiş Köprüsü için geri sayım başladı!
İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nde köprüye konulacak 25 metre uzunluğunda, 35 metre 93 santim genişliğindeki tabliyeler montaj için hazırlanıyor. 113 tabliyeden oluşan köprünün Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor.
İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nde karadaki ayakların üzerindeki tabliyelerin montajı tamamlanırken; asma köprüye konulacak 25 metre uzunluğunda, 35 metre 93 santim genişliğindeki tabliyeler montaj için hazırlanıyor. 113 tabliyeden oluşan köprünün Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor.
İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nde karadaki ayakların üzerindeki tabliyelerin montajı tamamlanırken; asma köprüye konulacak 25 metre uzunluğunda, 35 metre 93 santim genişliğindeki tabliyeler montaj için hazırlanıyor. 113 tabliyeden oluşan köprünün Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor.
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşımı 9 saatten 3,5 saate indirecek 433 kilometrelik Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli ayağını oluşturan İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nde çalışmalar devam ediyor. İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nün karadaki ayaklarının üzerindeki tabliyelerin montajı tamamlandı. Denizde bulunan iki kuleye de birer tabliyenin montajı gerçekleşirken, asma köprüye montajı yapılacak tabliyeler gemiye yüklendi. Yüzer vinçle gemiden alınacak yaklaşık 25 metre uzunluğunda 35 metre 93 santim genişliğindeki tabliyeler ise köprüye monte edilecek.
Karayolları yetkilileri, 2 bin 682 metre uzunluğundaki köprünün bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip asma köprüleri arasında 4'üncü olduğunu belirterek, 113 tabliyeden oluşan köprünün tabliye montajının Mart ayı sonunda tamamlanmasının hedeflendiği, asma köprüde izolasyon ve asfalt gibi üst yapı imalatlarının ve diğer imalatlarının yapılması ile birlikte köprünün Mayıs ayı sonunda trafiğe açılmasının planlandığını bildirdiler.
Yeni Şafak
Haber Kocaeli Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Yapım çalışmalarında sona gelinen Körfez Geçiş Köprüsü inşaatında incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, köprüden geçişlerin mayıs ayından itibaren başlayacağını söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ilimizi ziyaret ederek, Körfez Geçiş Köprüsü çalışmaları hakkında brifing aldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’a, Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun yanı sıra; Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, AKP İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, Karayolları Bölge Müdürü Murat Gönenli, Karayolları 1. Bölge Müdürü İbrahim Halil Akgündüz, Otoyol AŞ Genel Koordinatörü Kemal Yavuz Batum, Otoyol AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Oğuz Çarmıklı ve şantiye yetkilileri eşlik etti.
TÜNELİ DE İNCELEDİ
Bakan Yıldırım, Dilovası şantiyesinde köprü çalışmaları hakkında brifing aldıktan sonra Dilovası–Orhangazi arası otoyol güzergahında tetkik ve denetlemelerde bulundu. Otoyol üzerinde bulunan 3 bin 591 metre uzunluğunda olan Samanlı Tüneli’nde çalışmalar hakkında basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
“İstanbul-İzmir otoyolunun İzmit Körfez Geçiş Köprüsündeki çalışmaları yerinde gördük. Köprümüz dünyanın en büyük 4’üncü köprüsü. Bu önemli projeyi tamamen Türk mühendislerimiz, Türk işçilerimiz ve Karayollarının fedakar çalışanları tarafından gerçekleştiriyoruz. Yalova-İzmit bağlantısında, İzmit Körfez çıkışına kadar olan bölümü yakında hizmete açacağız. Açılıştan önce yerinde incelemelerde bulunduk. Mayıs ayının sonu itibariyle de İstanbul köprü kesimi de dahil, İzmit çıkışına kadar açılmış olacak.”
Otoyol ve köprünün finansman dahil maliyetinin 30 milyar liraya yakın olduğunun altını çizen Yıldırım, “Bugüne kadar harcanan kısım 12 milyar lira. İstanbul-İzmir otoyolu tamamen bittiğinde İstanbul’dan İzmir’e 2 saat 50 dakikada gidilecek. Projeyi tamamen iki yıl içinde tamamlayacağız. Mayıs ayında Körfez Geçiş Köprüsünden İzmit’ten Yalova istikametine 6 dakikada geçilecek” dedi. Bakan Yıldırım ve beraberindekiler, köprünün Yalova kısmında tamamlanan köprü ayaklarında da incelemelerde bulunduktan sonra ilimizden ayrıldı.
Kocaeli Gazetesi
Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü mayısta açılıyor. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Yıl sonunda projeyi bitiriyoruz" dedi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-İzmir Otoyolu kapsamında yapılan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ve Orhangazi Samanlı viyadüklerinde incelemelerde bulundu. Dünyanın dördüncü en büyük köprüsünü yaptıklarını belirten Bakan Yıldırım, "Yalova-İzmit bağlantısı olan 40 kilometrelik bölümün önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. İstanbul ve Geçiş Köprüsü bölümü ise 10 Mayıs'ta bitecek. Yıl sonunda projemizi tamamlayacağız" diye konuştu.
12 MİLYAR LİRA HARCANDI
Otoyol ve köprünün toplam maliyetinin 30 milyar lira olduğunu belirten Yıldırım, "Köprü, tünel ve yol çalışmalarında şu ana kadar 12 milyar lira harcandı. Yol tamamen bittiğinde İstanbul'dan İzmir'e ulaşım 3 saatte tamamlacak. Projenin bitince Marmara ve Ege Bölgesi birbirine bağlanacak" dedi. Dünyanın dördüncü büyük köprüsünün açılacağı günü iple çektiklerini söyleyen Yıldırım, "Mayıs ayının sonuna doğru açılışımızı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Vatandaşlarımız buradan geçiş yapacak. Buranın pahalı olduğunu söylüyorlar. Ancak burası alternatif gidişlerle karşılaştırıldığında pahalı olmadığı görülecek" dedi.
İSİM İÇİN YARIŞMA AÇILABİLİR
Bakan Yıldırım, köprüye verilecek isimle ilgili şunları söyledi: "Köprüye isim olarak milletimiz, geçmişimiz ve ülkenin kalkınmasında büyük emeği olan büyüklerimizin ya da yerleşim alanlarından birinin ismini verecektir. İsimle ilgili belki yarışma da açabiliriz. Kamuoyunun vereceği isim önemlidir. Ama buraya öyle bir isim verilmeli ki, ülkenin geçmişinden geleceğine yön vermeli, milletin ilerlemesini sağlamadır."
Sabah
Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'ne ilişkin, "Bugüne kadar kamulaştırma artı yapım olarak harcanan kısım 12 milyar TL. Hemen hemen üçte birlik bölümü işin tamamlanmıştır" dedi.
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün Dilovası'ndaki şantiyesini ziyaret eden Bakan Yıldırım, "Köprüden ilk geçiş mayıs ayı sonunda mümkün hale gelecek. 6 dakikada İzmit'ten Altınova'ya geçilecek" dedi.
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Araç sahipleri İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nü kullandıkları takdirde 35 dolar + KDV ücret ödeyecek.
Bu ücretle İzmit, geçiş ücreti bakımından dünyadaki asma köprüler arasında en pahalısı konumuna gelecek…
İstanbul-İzmir karayolu yolculuğunu 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi kapsamında yapımı devam eden İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Köprünün bu yılın ikinci yarısında hizmete açılması hedefleniyor.
Ancak geçiş ücreti tartışmaları köprü inşaatının önüne geçti. Sözleşme gereği köprüden geçecek araçlar tek geçiş için 35 dolar + KDV (bugünkü parayla 122 lira) ödeyecek. Eğer bu ücretle açılırsa İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, dünyadaki asma köprüler arasında en pahalısı olacak.
BAKAN ‘EN UCUZ YOL’ DEMİŞTİ
Ancak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Dünyanın değişik yerlerindeki köprü ve yollarla kıyasladığımızda İzmit Körfez Köprüsü geçiş ücretleri bakımından en ucuz yoldur” açıklaması yapmıştı.
Yapı tekniği olarak benzer özelliklere sahip köprülere bakıldığında, geçiş ücretleri ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Ancak bu geçiş ücretlerinin, Bakan Yıldırım’ın iddiasının aksine çok daha düşük olduğu görülüyor. Geçiş ücreti alınmayan ülkeler bile var. Örneğin Güney Kore’deki Yi Sun-Sin ve İsveç’teki Högakustenbron (High Coast) köprülerinden hiç geçiş ücreti alınmıyor.
Geçiş ücreti İzmit Körfez Köprüsü’nün ilan edilen ücretine yakın olan tek köprü Danimarka’da bulunuyor. Hafta içi gündüz 35.1 dolara, gece ise gidiş-geliş 43.5 dolara geçilen Storebæltsforbindelsen (Great Belt Fixed Link) köprüsünün uzunluğu 7 kilometreye yakın. Danimarka’daki köprü, 1.624 metrelik en geniş açıklık uzunluğuyla dünya üçüncüsü durumunda. 1.550 metrelik en geniş aralığıyla dünya dördüncüsü olacak İzmit Körfez Köprüsü’nün toplam uzunluğu ise 2.7 kilometreye yakın. Bu iki köprünün toplam uzunluğundaki fark göz önüne alınırsa, Storebæltsforbindelsen köprülerle değil otoyollarla kıyaslanmayı hak ediyor.
Devlet garantili şirket fiyat kırmaz
Birçok köprünün inşaat maliyetleri, kamu kaynaklarından ve geçiş ücretlerinden karma şekilde sağlanıyor. İzmit Körfez Köprüsü’nü inşa eden şirketin kullanıcı sayısını artırmak için geçiş ücretini düşürebileceği de öne sürülüyor. Ancak geçişler belli bir sayının altına inerse bunu devletten almayı garantileyen şirketin böyle bir yola başvurma olasılığının düşük olduğu belirtiliyor. 20 yıl boyunca günlük 75 bin araçlık geçiş garantisi verilmesi nedeniyle, bu sayının altına düşülmesi halinde Karayolları Genel Müdürlüğü aradaki fark kadar aracın geçiş ücretini işletmeci şirkete ödeyecek.
Ücret 6 yıl önce dolarla belirlendi
Ağustos ayında kullanıma açılması planlanan Gebze-Orhangazi arasındaki Otoyol 5’in en önemli parçasını oluşturan köprüden geçiş ücretinin 35 dolar + KDV olarak açıklanması tepkilere neden oldu.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, “Köprüden 120 TL geçiş ücreti mi olur” diyerek, Bakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması isteğiyle TBMM’de soru önergesi verdi. Tarhan, projenin temelinin atıldığı 2010’da, sözleşmede geçiş ücretinin köprüde “35 dolar + KDV” ve yolun geri kalanı için kilometre başına 0.035 TL olarak duyurulduğunu hatırlattı. Aradan geçen yıllarda doların lira karşısında değer kazanmasıyla birlikte, geçiş ücreti 122 TL seviyesine çıktı.
Sözcü/ Engin ESEN