10 / 05 / 2024

JMO'dan son dakika fay açıklaması: Türkiye’de 500’e yakın diri fay var ve 6-7 şiddetinde deprem üretebilir!

JMO'dan son dakika fay açıklaması: Türkiye’de 500’e yakın diri fay var ve 6-7 şiddetinde deprem üretebilir!

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Şevket Demirbaş, fay hatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Demirbaş, "Türkiye’de 500’e yakın diri fay var ve 6-7 şiddetinde deprem üretebilir" dedi. İşte ayrıntılar...



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Şevket Demirbaş, ana faylar haricinde bazı fayların da zamanla deprem üreterek enerji boşalmasına neden olabileceğine dikkat çekti. 

Bu diri fayların, başka bir bağlantısı olmaması durumunda deprem üretmeyebildiğine vurgu yapan Demirbaş, "O zaman biz buna 'ölü fay' demiyoruz ama 'deprem üretmeyecek fay' diyoruz. Şu anda Türkiye'de ana fay hatlarının dışında MTA'nın da belirlemiş olduğu yaklaşık 500'e yakın diri fay var. Bu her zaman deprem üretir. Yapısına göre 6-7 şiddetinde deprem üretir. Ana fay hatları değildir ama deprem üretebilecek niteliktedir" açıklamasında bulundu.

JMO dan son dakika fay açıklaması: Türkiye’de 500’e yakın diri fay var ve 6-7 şiddetinde deprem üretebilir!

Bunun haricinde  jeofizik mühendisleri olarak Türkiye'de hala gömülü diri fay hatları olabileceğine inandıklarına da dikkat çeken Şevket Demirbaş, "Bunun maliyeti olsa da jeofiziksel ve sismik açıdan araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin yüzde 90'ının altında diri faylar olabilir" diyerek, fay olmasa bile faya yakınlığı sebebiyle tehlike içinde olunduğunu aktardı. 

"Diri fay" olan bölgelerdeki depremlerin ardından aynı bölgede aynı şiddette bir depremin kısa vadede tekrarlanmayabileceğine vurgu yapan Demirbaş, bununla beraber büyük şiddetlerde olmasa bile yakındaki fayların deprem üretme potansiyelinin olduğunu dile getirdi. 

JMO dan son dakika fay açıklaması: Türkiye’de 500’e yakın diri fay var ve 6-7 şiddetinde deprem üretebilir!

Demirbaş, yapılaşmanın diri fay hatlarından daha büyük tehlike oluşturduğuna vurgu yaparak şiddetli depremin sıkıntılı yapılaşmaları 80 kilometre uzaklıkta bile etkileyebileceğinin altını çizerek, literatüre göre yıkılan binaların yaklaşık yüzde 90'ının kırıklara uzak bölgelerde yaşandığına vurgu yaptı. 

1999 yılında Gölcük'te meydana gelen depremi örnek gösteren Demirbaş, açıklamasında "Gölcük, 7,4 büyüklüğünde yaşandı. 7,4 ile 7,5 arasında üç kat fazla enerji farkı var. Bunu 0,1 olarak görmeyin. 7,7 olduğu zaman en az 10 kat büyüklükte bir enerji çıktı. Kırımın alanı ve yerleşim alanı çok büyük olduğu için ikinci fay hemen kırılmadı" şeklinde konuştu ve Kasım'da boluyu etkileyerek avcıları yıkdığını vurguladı. 

Vatandaşlara satın alacakları binaların zemin araştırmalarını yapmalarına ilişkin önerilerde bulunan Demirbaş, konuya ilişkin açıklamasını "Vatandaş 'Ruhsat verilmiş yer çok sağlamdır.' düşüncesiyle konutu alıyor. Halkımız gene devletine güvensin ama her şeyi devletten beklemesin. Kendisi de zemin araştırmasını yaparak konutlarını alsın. 'Depremden etkileniyoruz' bilinciyle pozisyon almalıyız" ifadelerini kullanarak tamamladı.

BM kalkınma uzmanları açıkladı! Depremden sonra en az 500 bin yeni konut gerekiyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi bin konteyner ve prefabrik konut yapacak!

Deprem uzmanından korkutan açıklama! İstanbul'daki enkaz 24 saat çalışılsa bile 3-5 senede kaldırılır! 


Geri Dön