23 / 12 / 2024

Kaçak elektrik kullanımı yüzde 75'lere ulaştı!

Kaçak elektrik kullanımı yüzde 75'lere ulaştı!

Mevsim normallerinin altına inen sıcaklık kaçak elektrik kullanımının da tavan olmasına neden oldu. Ortalama yüzde 15 olan elektrik kayıp-kaçak oranı, Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde yüzde 75’lere ulaştı.




Soğuk hava dalgası ile aralık ayında doğalgaz tüketiminin bir anda artması, elektrik kesintileriyle sonuçlanan gelişmeler zincirine neden oldu. Ancak aralık ayında zirve yapan sadece doğalgaz tüketimi değil elektrik tüketimi de olurken, buna paralel olarak kaçak elektrik tüketimi de son günlerde tavan oldu. Türkiye’de kaçak elektriğin en fazla kullanıldığı bölgeler olan Dicle, Vangölü ve Aras Bölgesinde ise tüketim normalin iki katına kadar çıktı. Bu durum trafo ve şebekelerde patlama ve arızalara da yol açtı ve başta hastane ve eğitim kurumları olmak üzere birçok kamu kuruluşu da yeterince hizmet veremedi.


Elektrik sektörü temsilcileri, Diyarbakır’ın İstanbul’dan da fazla elektrik tükettiğini söylüyor. Bunda da kaçak kullanımın bölgede yaygın olması etkili . Örneğin bir apartmana yeni taşınan bir çift, normal elektrik faturası ödediği zaman diğer komşuların baskısıyla karşılaşıyor.


Kaçak elektrikli daire daha pahalıdan alıcı buluyor

Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde kaçak elektrik emlak fiyatlarını bile etkiliyor. Örneğin aynı semtte aynı özelliklere sahip 2 daireden ‘tasarruflu olan’ yani kaçak elektrik kullanan diğerinden yüzde 25 daha pahalı.

Türkiye’de vatandaşlar ortalama 35 lira elektrik faturası ödüyor. Yani aylık elektrik tüketimi ortalama 75-100 kilovatsaat seviyesinde. Doğu ve Güneydoğu’da aylık tüketim 300 kilovatsaat olmasına rağmen faturalar genelde 10-15 lira seviyesinde geliyor.


HER YIL 4.5 MİLYAR DOLAR 

Dicle Bölgesi’nin yıllık elektrik tüketimi 21 milyar kilovatsaat (kWh) Bu hesaba göre bölgede 15 milyar kWh elektrik kaçak kullanılıyor. Kaçak elektrik  yüzünden her yıl devletin kasasından 4.5 milyar liraya yakın para çıkıyor.


ÖDEME PLANI

Devlet kaçak elektriğin önüne geçmek için Dicle Elektrik’i 387 milyon dolara özelleştirdi. 1 Temmuz’da bölgeyi devralan İşkaya Doğu Ortak Girişim Grubu ise sorunu çözmek için çeşitli kampanyalar düzenlemeye başladı.


Hürriyet


Geri Dön