28 / 04 / 2024

Kaçak yapılaşma sorunu bina kimlik sistemiyle çözülecek!

Kaçak yapılaşma sorunu bina kimlik sistemiyle çözülecek!

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, yaptığı açıklamada binalara asılacak olan kimlikler sayesinde, binalar tamamlandıktan sonra da düzenli olarak yapı denetiminden geçirilebileceğini söyledi.



Yapı denetiminde değişiklik öngören Kanun bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu kanuna göre, Yapı Denetimi Hakkında Kanun'a, "Bina kimlik sertifikası" tanımı eklenirken tamamlanan yapıların takibinin kolaylaştırılması için bina kimlik sertifikası uygulaması da getirildi. Böylece tamamlanmış olan yapıların teknik ve genel bilgilerine, Bakanlık tarafından farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle hem yapı sahibi ve ilgili vatandaşlarca hem de kamu görevlileri tarafından ulaşılması için binaya Bina Kimlik Sertifikası asılacak.

Kaçak yapılaşma sorunu bina kimlik sistemiyle çözülecek!

Bir sene önce deneme amaçlı olarak devreye alınan Bina Kimlik Sisteminde Türkiye genelinde 30 bine yakın binaya da serfika asılmıştı.  Söz konusu bu sistemde her binaya QR kodu ve elektronik çip veriliyor, deprem gibi afetlerde bina bilgilerine ve kat planlarına uzaktan ulaşmak mümkün.


Geri Dön