27 / 04 / 2024

Kadınlar dikkat! SGK üzerinden başvurana 5 bin TL!

Kadınlar dikkat! SGK üzerinden başvurana 5 bin TL!

Devlet, kadınların iş hayatında yer almasını sağlamak ve teşvik etmek için çeşitli destekler sağlıyor. Çocuklu kadınların iş hayatına devam edebilmeleri için bakıcı ücreti kapsamında 5 bin lira destek veriyor.



İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de çalışan kadınları iş hayatında yer almaya teşvik etmek amacıyla kadınlara birçok destek sağlanmaktadır. Maddi destek sayesinde çocuklu kadınlar iş hayatlarına rahat bir şekilde devam edebilmektedir. Çocuklu kadınların en büyük sorunlarından biri bakıcı ücreti olurken, kadınlara 5 bin TL'nin üzerinde destek sağlanıyor. Başvurular SGK üzerinden yapılırken İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaşayan kadınlar bu destekten yararlanabilmektedir. Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" kapsamında sgk.gov.tr ​​adresinden başvuru yapabilirsiniz.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kadın istihdamının desteklenmesi ve çocuklu annelerin iş hayatından kopmaması için sağlanacak destekten binlerce kişi faydalanabilir. Çalışan Anne Desteği olarak bilinen destek şu anda 325 avro olarak belirlendi. Avrupa Birliği kapsamında 0-36 ay çocuk bakımı alanında eğitimli bebek bakıcısı (çalışan anne desteği) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) belgesi çalıştıran anneler, “Kayıtlı Kadın İstihdamının Teşvik Yoluyla Desteklenmesi Projesi” kapsamında desteklendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Eğitimli Bebek Bakıcıları (Bakıcı Eğitim Teşvik) bu destekten yararlanabilir.

Çalışan Anne Desteği, şu anda 325 euro olarak ödeniyor. Özel gereksinimli annelere ise aylık 375 euro ödeme yapılıyor. Gelecek yıl ise destek tutarı 375 euroya (5.400 TL) çıkacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, küçük çocuğu olan annelerin iş hayatından ayrılmamalarının hedeflendiğini belirterek, pandemi döneminde de hibe desteğinin sürdüğünü ifade etti.

Bakan Bilgin, kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla Türkiye ile Avrupa Birliği tarafından karşılanan projesi kapsamında "Çalışan Anne Desteği" ve "Bakıcı Eğitim Teşviki" bileşeni altında ödeme yapıldığını söyledi.

Bilgin, konuya ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, "Çocuk bakımı alanında eğitimli olduğunu diploma veya sertifikayla belgeleyen bakıcı istihdam edenlere teşvik veriliyor. Salgın nedeniyle projeye ara verilmedi, proje şartlarının salgına adapte edilmesi için revizyon yapıldı. Çalışan annenin daha önce ücretsiz izin nedeniyle evde olması hibe ödemelerinde geçersiz bir nedenken, salgın nedeniyle ücretsiz izin almak durumunda kalan veya kısa çalışma ödeneğinden faydalandığını belgeleyenlere hibe desteğine devam ediliyor" dedi.

Çalışan Anne Desteği için başvurular, 'www. sgk.gov.tr' adresinden yapılıyor. Bakıcı Eğitim Teşviki'nde ise, projenin uygulandığı illerde ikamet eden ve MEB onaylı çocuk bakımı kursunu tamamlayanlara destek sağlanıyor.

 Kadınlar dikkat! SGK üzerinden başvurana 5 bin TL!

KİMLER BAŞVURABİLİR?

AB ile ortak finanse edilen ve SGK tarafından yürütülen 'Eğitimli Bebek Bakıcılarının Teşvik Edilerek Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi' kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir'de çocuklarıyla birlikte ikamet eden anneler e- Devlet şifresi 'sgkegitimlibakici.org' ve 'sgk.org'. . 'tr' adresi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru tarihi itibariyle 0-2 yaş arasında çocuğu olan SSK'lı (4A) anneler destek için başvurabilir. İşte diğer şartlar...

-Ankara, İstanbul ve  İzmir  illerinden birinde ikamet etmelisiniz.
- Çocuğunuzla aynı evde olmalısınız

-Bekar bir anneyseniz, çocuğunuzun velayeti sizde olmalıdır.
-En geç kesin kayıt tarihi itibari ile sigortalı olmanız ve bir işverenin yanında tam gün çalışıyor olmanız gerekmektedir.

-Tam zamanlı sigortalı olarak eğitimli bir bebek bakıcısı çalıştırmalı ve bu bakıcıya çocuğunuza baktırmalısınız.
-SGK kayıtlarına göre proje süresince doğum izninde bulunmamanız gerekmektedir.
-Bakıcınızın ücretini en az asgari ücret düzeyinde ödemek zorundasınız.

İhtiyaç sahibi kadınlara kira yardımı müjdesi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön