11 / 05 / 2024

Kahramanmaraş depremleri Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Depremin ekonomik faturası ne olacak?

Kahramanmaraş depremleri Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Depremin ekonomik faturası ne olacak?

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan peş peşe depremlerin Türkiye ekonomisine etkisi en çok araştırılan konular arasında. Uzmanlar, bu konuda çok farklı tahminler ileri sürerken, ekonomik faturasının 1999 depremine kıyasla daha sınırlı olacağı öngörülüyor.



ÇOK FARKLI TAHMİNLER VAR

Kahramanmaraş depremleri Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Depremin ekonomik faturası ne olacak?

TÜRKONFED, depremin Türkiye ekonomisine faturasının 84.1 milyar dolar olacağını hesaplarken, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez ise sözkonusu felaketlerin 34.2 milyar dolarlık fiziksel hasara yol açabileceğini ifade etti. Yapılan tahminlerin çoğunun aslında 17 Ağustos 1999 depremi referans alınarak hesaplandığının kaydeden Korcan, iki büyük depremin ekonomik koşullarının karşılaştırarak bazı öngörülerde bulundu.

Korcan’a göre, depremler; binaların yıkımı başta olmak üzere işgücü, stok kaybı, göçler, kamu maliyesinden yapılacak harcamalar, finansman, emlak piyasası ve enflasyon gibi birçok değişken üzerinde etkili oluyor. Depremden etkilenen 11 şehrin toplam nüfus içerisindeki payının yüzde 16.4 olduğunu ifade eden Korcan, bölgenin toplam kayıtlı istihdam içerisindeki payının yüzde 11.9, ihracat içerisindeki payının yüzde 8.6, milli gelirden aldığı payın ise yüzde 9.8 seviyesinde olduğuna işaret etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön