23 / 11 / 2024
fuzul

Kahramanmaraş'a Rusya'dan kardeş şehir geliyor!

Kahramanmaraş'a Rusya'dan kardeş şehir geliyor!

Kahramanmaraş, Rusya Federasyonu’nu oluşturan ülkelerden biri olan Kabartay-Balkar Cumhuriyeti’ nin başkenti olan Nalçik’le kardeş şehir oluyor. Konuyla ilgili hazırlanan protokol Belediye Meclisi tarafından karara bağlandı...





Kahramanmaraş Belediye Meclisi Kabartay-Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’le kardeş şehir olunması için hazırlanan protokolü karara bağladı.


Kahramanmaraş, Rusya Federasyonu’nu oluşturan ülkelerden biri olan Kabartay-Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti olan Nalçik’le kardeş şehir oluyor. Konuyla ilgili hazırlanan protokol, Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısında görüşülerek karara bağlanırken, ilerleyen günlerde karşılıklı olarak atılacak imzalarla Kahramanmaraş ve Nalçik kardeş şehir olacak.


Rusya Federasyonu içerisinde en fazla Çerkes nüfusun bulunduğu yer olan ve Devlet Başkanlığı’na Arsen Kanakov’un yaptığı Kabartay Balkar Cumhuriyeti’nde yaklaşık 800 bin insan yaşıyor. 12 bin 500 kilometre kare yüzölçümü olan cumhuriyetin başkenti olan Nalçik’in nüfusu ise 300 bin. Kahramanmaraş ve Nalçik’i birbirlerine yaklaştıran temel unsur ise Maraş’ın Türkiye’deki Çerkeslerin en fazla yaşadığı 3 ilden biri olması.


Kardeş şehir protokolüne ilişkin Kahramanmaraş Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Kafkas kökenli vatandaşların her zaman birlik ve uyum içerisinde Maraş’ta yaşadıkları belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:


“Nalçik ve Kahramanmaraş şehirleri özellikle son beş yıldır güreş turnuvaları, kültür şenlikleri, uluslararası Kafkas festivalleri sayesinde sosyal, kültürel ve sportif anlamda hatırı sayılır ölçüde yakınlaşmıştır.


Bu iki güzel şehri, bu iki kardeş toplumu sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda daha da yakınlaştırmak, devletlerarası, şehirlerarası diyalogu artırmak, sosyal, kültürel ve ticari boyutta beraber hareket etmek amacıyla kardeş şehir ilişkisi başlatılmıştır. Kardeş şehir uygulamasında 2 şehir arasındaki kardeşlik ve yardımlaşma ilişkilerinin güçlendirilmesi. Ülkelerin tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin daha iyi tanıtılması. Şehirlerdeki sosyal, eğitim, sanayi, teknoloji ve tarım alanlarında her türlü yeniliğin paylaşılması. Şehirlerarasında ortak örf, adet, gelenek ve manevi bağların kuvvetlendirilmesi. Kahramanmaraş ve Nalçik şehirleri arasında kültür ve sanat, ticari, teknik, eğitim ve spor alanlarında delegasyonların karşılıklı gidiş ve gelişlerini kolaylaştırmak amacı güdülmüştür.”


Yusuf Taş/İha


Geri Dön