30 / 04 / 2024

KAKS nedir?

KAKS nedir?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapıların kesin sınırlarını, kesin boyutlarını ve kat sayılarını belirleyen KAKS oranları ile yapılan hesaplar belirliyor. Buna göre KAKS nedir, nasıl hesaplanır, detayları...



KAKS nedir?

KAKS, bir diğer adıyla emsal olarak bilinen, kat alanı sayısıdır. Bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanını belirlemek için kullanılır. KAKS,  başlanacak inşaatların kesin sınır ve kat sayılarını belirler.


KAKS nedir?

Yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayı olan KAKS hesaplanırken Katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonraki alanları toplamıdır.


İnşaatın yapılacağı şehir yada semtin fiziki koşulları, alt yapı olanakları, arsanın büyüklüğü ve imar planlarına göre belirlenen kaks oranları, çeşitli işlemlerden geçirilerek, ortaya çıkan sayısal değerlere göre inşaata başlanır.


Çatı katı, asma kat, bodrum kat, kapalı otopark, yangın merpeni ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümlerin hesabın dışında kaldığı KAKS, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteren bir sayıdır.


KAKS nedir, kısaca; arsaya inşa edilecek toplam inşaat alanının belirlendiği bir hesaplamadır.


KAKS nasıl hesaplanır?

Belirlenen kaks değeri ile arsa alanı çarpılıyor. Ortaya çıkan sonuç inşaat alanı sınırlarını belirliyor.


KAKS hesaplama örneği;

KAKS oranı: 1.50

Arsa alanı: 1.000 metrekare

KAKS = 1000 x 1.50 = 1.500 metrekare.



İnşaat emsali nedir?
Emsal gabari!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön