06 / 05 / 2024

Kamu taşınmazlarında kiralara 20 yıl sınırı geliyor!

Kamu taşınmazlarında kiralara 20 yıl sınırı geliyor!

Kamu taşınmazlarında 49 seneye kadar çıkan kiralama sürelerine bir çok alanda sınırlama getirilecek.



Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı ve milli parklarda yatırımcılara kiralanan alanların kira sürelerine ilişkin düzenleme yolda.

Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre, yatırımcılara tahsis edilen kamu taşınmazları üzerine inşa edilen kamping alanları, turizm tesisleri ile günübirlik konaklama yapılarına ilişkin kiralama sözleşmelerinin süreleri kısaltılacak.

Bu alanlar üzerinde yer alan tesislerin toplam yatırım ve işletme maliyetlerinin düşük ve yatırımın geri dönüş süresinin de kısa olması sebebiyle kiralar 20 seneye indirilecek.

MESİRE YERLERİ, KAMPİNG VE TURİZM TESİSLERİNİ KAPSAYACAK

Yapılan düzenleme, tabiat parkı ve milli parklarda yatırımcılara kiraya verilen konaklama unsuru içeren mesire yerleri ile irtifak hakkı tesis edilerek kullanma izni ile kiralanmış kamu taşınmazları üzerinde inşa edilen kamping ve günübirlik turizm tesislerini kapsayacak.

KAYAK MERKEZLERİ MUAF TUTULACAK

Uludağ ve Kartalkaya gibi kayak tesislerinin bulunduğu yerlerde teleferik ve telesiyej gibi mekanik tesis hatları ve bu hatların günübirlik tesisleri yatırım maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle ekonomik açıdan elverişli olmayacağından süre kısıtlamasından da muaf tutulacak.

YATIRIM DÜŞÜK GERİ DÖNüŞ SÜRESİ AZ!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yatırımcılara tesis edilen tabiat ve milli parklar ile mesire yerlerindeki kira sözleşmelerinde yapılması amaçlanan süre azaltımına ilişkin düzenleme, diğer turizm tesislerine oranla söz konusu yerlerdeki yatırım ve işletme maliyetlerinin daha düşük, yatırım geri dönüş süresinin ise daha az olması sebebiyle gündeme geldi.

SÖZLEŞMELİ YERLERİ KAPSAMAYACAK

Yapılan düzenleme, ihalesi yapılmış veya sözleşmeye bağlanmış kiralama işlemleri hakkında uygulanmayacakken, işlemleri henüz sonuçlanmayan kamu taşınmazlarına yönelik ise kiralama süresi 20 seneyi geçemeyecek.

'Devlette kiralama 20 yıl olsun' teklifi!


Geri Dön