06 / 05 / 2024

Kamulaştırmadan arta kalan kısımlar!

Kamulaştırmadan arta kalan kısımlar!

Kamulaştırmadan arta kalan kısımlar hakkında nasıl bir işlem uygulanıyor? Merak ediyorsanız yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kamulaştırmadan arta kalan kısımlar!

Bir bölgede kamulaştırma projesi kapsamında arta kalan kısımlara ne yapılacağına ilişkin bilgilere 3194 Sayılı İmar Kanunu'nda yer veriliyor.


Kanuna göre, kamulaştırmadan arta kalan parçaların, bitişiğindeki arsa veya bina sahibine bedel takdiri suretiyle satılması ve gayrimenkul sahiplerinin yola giden yerlerden dolayı tahakkuk eden istihkaklarını bedel takdiri suretiyle değiştirmesi mümkün olabiliyor.


Konu ile ilgili hükümleri içeren Kanunun 17. maddesi aşağıda yer alıyor.


Kamulaştırmadan arta kalan kısımlar ..

MADDE 17- Belediye veya valilik, kendi malı olan veya imar planlarının tatbiki sonucu kamulaştırmadan artan parçalarla, istikameti değiştirilen veya kapanan yol ve meydanlarda hasıl olan sahalardan müstakil inşaata elverişli olmayan parçaları, bitişiğindeki arsa veya bina sahibine bedel takdiri suretiyle satmak, gayrimenkul sahiplerinin yola giden yerlerden dolayı tahakkuk eden istihkaklarını bedel takdiri suretiyle değiştirmek ve komşu gayrimenkul sahibi takdir edilen bedelle satın almaktan imtina ederse, şüyulandırıp satmak suretiyle imar planına uygunluğunu temin eder.


Bunlardan müstakil inşaata elverişli olanları, kamu yararı için, belediye veya valilikçe yeri alınan şahısların muvafakatları halinde istihkaklarına karşılık olarak bedel takdiri ve icabında denklik temini suretiyle değiştirmeye belediye ve valilik yetkilidir.


Ayrıca belediye veya valilikler ile şüyulu olan müstakil inşaat yapmaya müsait bulunan imar parsellerinde belediye veya valilikler hisselerini parselin diğer hissedarlarına bedel takdiri suretiyle satmaya, ilgililer satın almaktan imtina ederse, şüyuun izalesi suretiyle sattırmaya yetkilidir.


Bu maddeye göre bedel takdirleri ve bu bedellere itiraz şekilleri 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre yapılır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön