28 / 04 / 2024

Kamuya çalışan müteahhitlere ihale yok

Kamuya çalışan müteahhitlere ihale yok

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği ve Diyarbakır TSO’nun toplantısında konuşan TMB Başkanı Erdal Eren, 2024'te kamu kuruluşlarının yeni proje teklif edemeyeceğini, bu sebeple müteahhitlerin kamudan ihale alamayacağını belirtti.



Ekonomim.com'dan Mahir Solmaz'ın haberine göre, (KAMİAD) ve (DTSO) iş birliğinde “KAMİAD Türkiye Buluşmaları Diyarbakır” Kamu İhaleleri ve E-İhale Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleşti. Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Erdal Eren 2024 yılında hiçbir kamu kuruluşunun yeni proje teklif edemeyeceğini bu nedenle müteahhitlerin 2024 yılında kamudan ihale alamayacağını belirtti.

DTSO’nun Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’da ve bölgede çözemedikleri en önemli sorunlardan birinin finansa erişim olduğunu kaydetti. Kaya, “Diyarbakır’da hızla büyüme gösteren şirketlerimizin finansa erişimde yaşadıkları sorunlardan dolayı merkezlerini dışarıya taşımak zorunda kalıyorlar. Gerek kamuda gerekse yerel yönetimlerde kamu müteahhitlerimize yaptıkları işlerde ödeme yapılmaması. Kamu müteahhitlerinin bu sorununun çözülmesi için yasal bir düzenleme gerekiyor” diye konuştu.

Kamuya çalışan müteahhitlere ihale yok

"FİYAT FARKI BÜTÇESİ YETERSİZ"

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, 135 ülkede Türk müteaahitleri olarak iş yaptıklarını ve 438 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaştıklarını ifade ederek “Bundan gurur duyuyoruz. Bu gururun önemli bir kısmı şudur. Türk insanına başka ülkelerin bütçelerinden istihdam yaratıyoruz. Ayrıca Türk inşaat malzemesi sanayi sektörünün yurt dışına ihracatını sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Sektördeki fiyat farkı ve tasfiye ihtiyacını 2 yıldır dile getirdiklerini belirten Eren “Bir tasfiye kararnamesi çıktı, ama o tasfiye kararnamesi biraz eksik kaldı. Başlangıçtan itibaren & 15’e gelebilmiş işleri tasfiye etme imkânı verdiler. Şu andaki ekonomik ortamda, yeni hazırlanmış Orta Vadeli Plan uygulamasında, ilgili bakanlarla ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birkaç toplantıya katılma imkânım oldu. Am hiç ümitli değilim” ifadesini kullandı. Eren şöyle devam ett; "Türkiye’nin şu anda devam eden işlere fiyat farkı verecek parası yok, işleri tasfiye ederlerse o işlerin yeniden ihale edilmesi halinde 3-4 misline varılabilir, bunu da devlet bütçesi maalesef kaldıramaz." dedi. Sayın Cevdet Yılmaz’ın ben kendim yazdım dediği bir iafede var: ‘2024’te hiçbir kamu kuruluşu yeni proje teklif etmeyecek’. Yani yeni ihale yok. Kamu kuruluşlarının devam eden işleri önceliklemeye konulacak. Birkaç yılda bitme ihtimali olan işler durdurulacak. Onlara çok az ödenek verilecek. Hemen bitecek ve ekonomiye katılacak projelere ödenekler ayrılacak. Kamu kuruluşlarına giden bütçe talimatı bu. Derdimiz büyük. Altından kalkamayacağımız yükler taşıyoruz.” ifadeleri kullanmıştı.

SEKTÖRDEKİ OLUMSUZLUK DOMİNO ETKİSİ YARATIYOR

KAMİAD Başkanı Ali Adıgüzel; İnşaat sektörünün, Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olduğunu belirterek inşaatın, yaklaşık 250 alt sektörü bünyesinde barındıran ve milyonlarca kişiyi istihdam eden, önemli bir iş kolu olduğunu belirtti.

Türk Kızılay'dan Şanlıurfa Haliliye'de kat karşılığı ihalesi!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön