11 / 05 / 2024

Kanun teklifi Meclis'te: Devre mülk satışı resmen yasaklanıyor!

Kanun teklifi Meclis'te: Devre mülk satışı resmen yasaklanıyor!

TBMM Genel Kurulunda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ndeki ilk dokuz maddeyi kapsayan 1'inci bölümü onaylandı. Peki neler değişecek? Ön ödemeli konut ve devremülk satışında hangi değişiklikler yapılacak işte ayrıntılar...



Devre mülklere düzenleme

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; teklif kapsamında, devre tatil sözleşmelerinin çerçevesiyle düzenlenme usulleri ile esaslarına da açıklık getiriliyor. Devre tatil satışının finansal kiralamayla gerçekleştirilmesi halinde devre tatil sözleşmeleriyle ilgili kanun hükümleri uygulamaya alınacak. 

Ayni hakka konu olan devre tatil sözleşmelerinin, yalnızca Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tespit edilen usul ve esaslar çerçevsinde devre mülk sözleşmesi şeklinde yapılması zorunlu tutulacak. 

Kooperatif ya da ticaret şirketi ortaklığı ile dernek ya da vakıf üyeliği suretiyle devre tatil hakkı verilmesi yasaklanarak kanunun sağladığı korumadan tüketicilerin faydalanmasına imkan sunulacak. 

Kanun teklifi Meclis te: Devre mülk satışı resmen yasaklanıyor!

Paravan şirketler kurularak tüketicilere mağduriyet yaşandırılmasının önüne geçilmesi için devre tatile konu mülkte ayni hak sahibi olmayan kişilerin devre mülk ya da devre tatil satışı yapmasına yasak getirilecek.

Tüketiciler tarafından, devre tatil sözleşmesinden cayma hakkının daha kolay kullanılabilmesi amacıyla tanınan cayma süresinde tüketiciden ödeme ya da borçlandırıcı belge alma yasağı, ayni hakka konu devre tatil sözleşmesi olan devre mülk sözleşmelerini de dahil edecek şekilde düzenlenecek. Söz konusu yasağın ihlal edilmesi durumunda, tüketicilere ödemeleri anında geri yapılacak; tüketicinin borç altında olmasını sağlayan her türlü belge, tüketici yönünden geçersiz sayılacak. 

Devre mülk hakkı tanıyan sözleşmeler de dahil olacak şekilde tüketicilerle ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yapılamayacak.

Devre mülk hakkı tanıyan sözleşmeler hariç olacak şekilde, devre tatil sözleşmeleri en fazla 10 sene için kurulabilecek.

Konut teslimlerinde süre uzuyor! Ev alacaklar dikkat!

Ön ödemeli konut satışlarında şok! En çok ceza kesilen alan oldu!

Ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yasaklanıyor!

Ön ödemeli konut satışında teslim edilmeyen her konut için 70 bin lira ödenecek!


Geri Dön