11 / 05 / 2024

Kanun teklifi Meclis'te: Devre mülk satışı resmen yasaklanıyor!

Kanun teklifi Meclis'te: Devre mülk satışı resmen yasaklanıyor!

TBMM Genel Kurulunda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ndeki ilk dokuz maddeyi kapsayan 1'inci bölümü onaylandı. Peki neler değişecek? Ön ödemeli konut ve devremülk satışında hangi değişiklikler yapılacak işte ayrıntılar...



- Büyük ölçekli konut projelerinde teslim süresi

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, konut finansmanı sözleşmelerine ve tüketici kredilerine sigorta uygulanmasını öngören maddelerinde, "Sigorta, yan finansal ürün ve hizmet sunumu" başlığıyla tekrar düzenleme yapılacak. Bu çerçevede tüketicinin yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık isteği olmadan kredi bağlantılı sigorta yapılması mümkün olmayacak. 

Konut finansmanı kuruluşu ve kredi veren, kredi bağlantılı sigortayı kapsamayan bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif etmek şartıyla kredi bağlantılı sigorta yaptırılmasını kapsayan bir kredi sözleşmesini, konut finansmanı sözleşmesini tüketiciye önerebilecek.

Kanun teklifi Meclis te: Devre mülk satışı resmen yasaklanıyor!

Tüketici tarafından istenen sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilecek. Kredi bağlantılı olan sigortanın, kredi borcunun geri ödenme teminatını vermek için meblağ sigortalarında kalan borç miktarıyla ve vadesiyle uyum şekilde olması gerekli tutulacak. 

Tüketici kredisi sözleşmesi ve konut finansmanı sözleşmesi, krediyle ilgili olanlar dışında yan finansal hizmet ve ürünlerin satın alınması koşuluna bağlı olmayacak. 

Ön ödemeli şekilde satışı yapılan konutların teslimleri sözleşmede açıklanan tarihte yapılacak. Büyük ölçekli konut projelerinde inşaatın bitirilmesinin uzun zamanlar alması sebebiyle, ön ödemeli şekilde satışı yapılan konutların tüketicilere azami teslim süresi 36 aydan 48 aya yükseltilecek. Kat irtifakının tüketici için tapu siciline tescilinin yapılmasıyla beraber zilyetliğin devri durumunda da devir ve teslim yapılmış olarak belirtilecek. 


Geri Dön