29 / 04 / 2024

Karagümrüklüler, Haşim İşcan Parkı'nı geri istiyor!

Karagümrüklüler, Haşim İşcan Parkı'nı geri istiyor!

Fatih Belediyesi, Karagümrük'teki Haşim İşcan Parkı'na sağlık tesisi ve yer altı otoparkı yapmak için imar planı değişikliği istedi. Büyükşehir Meclis gündemine gelen teklif oyçokluğu ile kabul edildi.



Karagümrük'te 2 dönümlük alanı kaplayan ve semtin tek yeşil alanı olan Hasim İscan Parkı'na sağlık ocağı ve otopark yapılacak. Muhtar Altuntoprak, "Gösterdiğimiz yerlerdeki emlak rayici yüksek geldi, onlar semtin tek yeşil alanını tercih etti." dedi. 


İstanbul'un eski mahallelerinden Karagümrük'teki Haşim İşcan Parkında geçtiğimiz yıl plansız bir şekilde başlayan sağlık ocağı inşaatı mahalle sakinlerinin Anıtlar Kurulu'na şikayetleri üzerine durduruldu. Ancak Fatih Belediyesi. mayıs ayında sit alanı olan parkın imar planının değişmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) başvurdu. İBB Meclisi, mahallenin tek yeşil alanının aile sağlık merkezi ve otopark yapılması için imar planlarını değiştirdi. 

23 yıldır parka komşu olarak yaşayan Hüseyin Konya adlı vatandaş, imarsız bir şekilde başlayan sağlık ocağı inşaatının 3 ay önce durdurulduğunu söyledi. 


Hüseyin Konya, değişiklik yapılan imar planlarının iptali için dava açacaklarını ifade etti. Fatih Belediyesi'nden Büyükşehir Belediye Meclisi'ne 28 Mayıs 2014 tarihinde gelen 'Haşim İşcan Parkı'nı, sağlık tesisi alanı ve yer altı otoparkı yapmak için imar planı değişikliği isteği için 30 Mayıs tarihinde 'başkanlık oluru' verildi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ise CHP ve MHP'li üyelerin onay vermediği karar, oyçokluğu ile kabul edildi. 


BÖLGEDE YEŞİL ALAN YOK 


Fatih'in tarihî mahallelerinden Karagümrük'te çoğunlukla bitişik nizam yapılaşma bulunuyor. Apartmanların arasında boşluk bulunmayan mahallenin yeşil alanı yok denecek kadar az. Semtte yaşayan insanların rahatça nefes alabildiği "yeşil" noktalardan biri olan Haşim İşcan Parkı'na aile sağlık merkezi yapılacak. Sit alanında olmasına rağmen geçtiğimiz vıl parktaki ağaçların bir kısmı kesilerek sağlık merkezinin temeli atıldı. 

Ancak mahalle sakinleri parkın içine değil mahalledeki diğer boş arazilere yapılması için ilçe belediyesine imzalı dilekçe verdi. 23 yıldır Karagümrük'te yaşayan Hüseyin Konya, durumu Anıtlar Kurulu'na bildirdi. Anıtlar Kurulu ise sit alanında yer alan ve imar planlarında yeşil alan olarak görülen yere yapılan inşaatı 3 ay önce durdurdu. 

Mahallede nefes alınacak tek yerin Haşim İşcan Parkı olduğunu dile getiren Hüseyin Konya, Büyükşehir Meclisi'nden geçen yeni imar planlarının iptali için dava açacağını söylüyor. Bir başka Karagümrük sakini Giinay Girti ise kamu için kullanılacak sağlık ocağına karşı olmadıklarını: ancak parkın içine yapılmasını istemediklerini belirtiyor. 


Karagümrük Mahallesi Muhtarı İsmail Altuntoprak ise parkın karşısındaki âtıl dükkanların eczane yapılması için ucuza satın alındığını iddia ediyor. Belediye yetkililerine aile sağlık merkezi için boş arsa gösterdiklerini belirten Altuntoprak, "Bizim gösterdiğimiz yerdeki emlak değerleri yüksekti. Onlar mahallenin tek yeşil alanını seçtiler. 

250 mahalle sakini dilekçe verdi, hep birlikte başvurduk; ama bir sonuç alamadık. Biz parkımızın park olarak kalmasını istiyoruz. 

Burası bitişik nizam bir mahalle. 

Parka çıkıp nefes alıyor insanlar." diye konuştu. 


Söz konusu alan, 2011 tarihli planlarda park yeri olarak görünmesine rağmen. İBB Meclisi'ne sunulan raporda aynı araziden "kadastral boşluk alanı" olarak söz edildi. Raporda İBB Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü söz konusu alanın park olarak kullanıldığına dikkat çekti. Konuyla ilgili olarak 6 Haziran 2014 tarihli Müdürlük görüşünde "İstanbul genelinde yeşil alan miktarının korunması ve artırılması müdürlüğümüz görevlerinden olması, ayrıca mevcut alanın park olarak da kullanılmasından dolayı değişiklik uygun görülmemektedir." ifadeleri bulunuyor. Yaklaşık 2 bin metrekarelik alanın 762 metrekaresine aile sağlık merkezi yapılması için prefabrike bina kurulacak. Yeni imar planına göre sağlık merkezinin altı otopark olarak düzenlenecek. 


Zaman


Geri Dön