02 / 01 / 2025

Kat malikinin toplantıya çağrılmaması!

Kat malikinin toplantıya çağrılmaması!

Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda toplanır. Peki kat maliki toplantıya çağrılmazsa ne olur? Kat malikinin toplantıya çağrılmaması esasları..



Kat malikinin toplantıya çağrılmaması!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. 


Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. Peki kat maliki toplantıya çağrılmazsa ne olur?


Kat malikinin toplantıya çağrılmaması..


Yargıtay 18. H.D 1993/5099 E, 1993/7087 K.


Olağanüstü toplantıya davet kat maliklerine imza ettirilecek bir çağrı kâğıdı ile de mümkündür.


DAVA: Dava dilekçesinde itirazın iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.


Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:


KARAR: Mahkemece bilirkişinin davalının payına düşen 400.000 TL. duvar badana-boya parası ile ilgili kararın alındığı olağanüstü kat malikleri kurulu toplantısının usulüne uygun çağrı yapılmadığı gerekçesiyle usulsüz olduğunu belirten raporuna dayanılarak bu konudaki istem reddedilmiştir.


Kat Mülkiyeti Kanununun 29. maddesi hükmüne göre olağanüstü toplantıya davet kat maliklerine imza ettirilecek bir çağrı kâğıda ile de mümkündür.


Dosya içeriğinden ve davacının beyanından böyle bir çağrı kağıdının çıkarıldığı anlaşılmakta olup, davalının bu çağrı kağıdını imzadan çekindiği iddia edilmektedir. Davacının dava dilekçesinde delil olarak şahadete de dayandığına ve 4.9.1992 tarihli dilekçesinde tanıkların adlarını açıklamış bulunduğuna göre bu tanıklar dinlenmeden usulüne uygun çağrı yapılmadığının kabulü doğru değildir. 


Kaldı ki Kat Mülkiyeti Kanununun 20.maddesi hükmüne göre kat malikleri ana binanın genel giderlerine katılmak durumunda olup, yukarıda sözü edilen kat malikleri kurulu kararı gereğince toplanan avansın, gereği yapılarak binaya harcandığı da anlaşıldığına göre davalı kat maliki toplantıya çağrılmadığı gerekçesi ile fiilen harcanın bu paradan payına üşeni ödemekten de kaçınamaz.


Bu husus dikkate alınmadan ve davacının tüm delilleri taplanmadan buna ilişkin istemin de yazılı olduğu şekilde reddi doğru görülmemiştir.


Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 25.5.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Apartman giderleri ödenmezse ne olur?



Geri Dön