19 / 11 / 2024

Kaya gazı mucize mi, hayal mi?

Kaya gazı mucize mi, hayal mi?

Jale Özgentürk 'ün haberine göre Gürcan Gülen Türkiye 'de kaya gazı için fizibl demenin henüz erken olduğu görüşünde. En büyük kaynağın Güneydoğu Anadolu ve Trakya olduğunun tespit edildiğini söylüyor.





Kaya gazı ABD için son yılların  mucizesi oldu. Teksaslılar yüzlerce yıl önce petrol bulduklarında yaşadıkları sevinci şimdi kaya gazı ile yaşıyor. 


Dünyanın birçok ülkesini de saran bu heyecan Türkiye'nin de yeni "enerjik" tartışmalarının konusu. 

Kimine göre 8 yıllık kimine göre 100 yıllık rezerv var. 

Kaya gazı Türkiye için mucize mi olacak yoksa konu yine abartılıyor mu? 

Bu sorulara İstanbul'da Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci'nin öncülüğünde düzenlediği bir seminerde yanıt arandı. 


Seminerin bir konuğu vardı, Gürcan Gülen... 

Teksas Üniversitesi Ekonomik Jeoloji Bölümü Enerji Ekonomisti. 

25 yıldır Houston'da yaşıyor ve ABD'nin kaya gazı macerasını ilk günden beri takip ediyor. 

Gülen, kaya gazında ABD ve Türkiye'deki gelişmeleri anlattı. 

Türkiye'de kaya gazı için fizibl demenin henüz erken olduğu görüşünde. En büyük kaynağın Güneydoğu Anadolu ve Trakya olduğunun tesbit edildiğini söylüyor. Rezervin anlaşılabilmesi için binlerce kuyunun açılması gerektiğini anlatan Gülen, bunun da maliyetinin yüksek olduğunu hatırlatıyor. Her şey yolunda gitse kaya gazının üretiminin 12 yılı bulacağını da ekliyor. 

Peki kaya gazı cari açığın en önemli nedeni olan 2013'de 50 milyar doların üzerine çıkan enerji faturasına çare olur mu? 


Güler şunları söylüyor; "Kaya gazı tek başına çare olamaz. Enerjinin çeşitlendirilmesi açısından önemlidir. Bugün doğalgazın bin metrekübünü 500 dolara alıyor Türkiye. Kaya gazı çıkarılırsa 50-100 dolara malolur. Faturayı düşürür tabii ki." "Bu film ne kadar vizyonda kalır?" sorusuna verdiği yanıt ise şöyle: "Kaya gazı ne abartılacak ne de yok sayılacak bir kaynak. Ne kadar hızlı davranılırsa o kadar çabuk gerçekler ortaya çıkar." 


Jale Özgentürk/Radikal


Geri Dön