23 / 12 / 2024

Kelebek 42 yeni mağaza açacak!

Kelebek 42 yeni mağaza açacak!

Doğtaş Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Davut Doğan, Kelebek’le ilgili yeni planlarını anlattı. 42 yeni mağaza açacak. Yıl sonu hedefl eri toplamda 150 mağazaya ulaşmak. Yurtdışına açılım da başlıyor...




Doğtaş Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Davut Doğan, Kelebek’le ilgili yeni planlarını anlattı. 42 yeni mağaza açacak. Yıl sonu hedefl eri toplamda 150 mağazaya ulaşmak. Yurtdışına açılım da başlıyor. İlk hedef 5 ülkeye gitmek! Kelebek, ENKA’dan Kayserili işadamlarına, onlardan da 2012’de Doğtaş’a geçmişti. 


Davut Doğan, 55 milyon liraya aldığı şirketi büyütme çabasında. Kelebek’in hikayesi önemli, Atatürk’ün talimatıyla, uçak kanadı üretmek için kurulmuş, eski, köklü bir şirket. Doğan aldığında 20 bayisi vardı, 60 oldu. Şimdi 17’si mutfak, 42 mağazayı aynı anda açma hazırlığı var. Bazı illerde ikinci, üçüncü, dördüncü mağazalar gelecek, birçok ilde ilk mağazalar olacak. 


“Van’a, Kırşehir’e, Adıyaman’a kadar gideceğiz. Mutfaktaki 17 mağaza bazı illerde ilk kez açılmış olacak. Yaklaşık 10 milyonluk bir yatırım yapıyoruz. Yıl sonunda 100 mobilya, 50 mutfak olacak. Yüzde 70’ini biz açacağız, kalanı franchise olacak. Ayrıca yurtdışında da (Libya’da iki olmak üzere S. Arabistan Dammam ve Dubai) 5 mağaza açacağız” dedi. 


Kelebek gençleşiyor 


Davut Doğan’ın birinci markası Doğtaş zaten Turquality kapsamında. Kelebek için de müracaat etmiş. Tasarımı, gençleştirme ve arkasından mağazalaşma operasyonu ile ihracatı artırmak istiyor. Davut Doğan, “Kelebek’in ihracatı çok düşük, 3 milyon dolarda. Bunu artıracağız. Bunun bir yolu da yurtdışı mağazalar. Bu konuda hızlanacağız. Kelebek’te tasarım tarafı da güçleniyor. Bu yıl tasarımda 3’üncülük ödülü aldık. 


Tasarımda İtalyan Domus Akademi’den Dante Donegani ve Giovanni Lauda ile çalışıyoruz. İki ödülü bu isimlerin tasarımlarıyla aldık. Yeni hat kuruyoruz, tarzını gençleştiriyoruz. 35 yaşa indirmeye çalışıyoruz, daha modüler, pratik ürünler geliyor. 


Düzce’de üretime 10 milyon yatırım ayırdık, büyütüyoruz. Türkiye’nin ilk mobilya Ar-Ge merkezini kurmak istiyoruz. Çalışan şartı 30’a inince, ayrı bir birim olarak kurmak imkanı doğdu. Yer arıyoruz. Genel müdürlük Kavacık’ta, yakın bir yerde olabilir. Bünyemizde tasarım ve mimarlık eğitimi almış, 38 kişilik genç ar - ge’ciler var” diye konuştu.


‘Mart ayında durduk’ 


Davut Doğan, yerel seçim atmosferinin ve taksit, kart kısıtlamalarının etkisini göstermeye başladığını söyledi. “İlk iki ay iç pazarda yüzde 40, dış pazarda yüzde 42 büyüdük. Martta durduk” dedi. Davut Doğan’ın büyük hedefl eri var. “2022’de, 50’nci yılımızda sektör lideri olmak istiyoruz. İddialı bir hedef sayılabilir ama benim hayalim. Kelebek 2013’ü 60 milyonla, Doğtaş konsolide 275 milyonla kapattı, bu yıl 370 milyon lira bütçe yaptık. Ekibe güveniyoruz. Bin 200 çalışanımızla aileyiz, çocuklarına eğitim bursu veriyoruz” dedi. Grup, Çanakkale’de turizm ve sağlık yatırımlarından çıkmış. Bunun istisnası Küfte restoranları... 2 tane açıldı, 4 daha açılacak. Mayıstan sonra franchise verecekler. 


Sektörün gündemi 5 madde 


Davut Doğan, aynı zamanda TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı. Bu şapkasıyla da söylediklerini aktaralım: “Türkiye’de 18 bin kasap, 17 bin ayakkabıcı, 35 bin mobilyacı var. Bir çekiç bir testereyle mobilyacılık yapıyor. Rekabet, kayıtdışılık çok yoğun. Yüzde 50 - 60 civarında tahmin ediyoruz. Fazla üretici kapasite kullanım oranlarını düşürüyor. KDV, yüzde 8’e inmeli. Kumaş birçok mobilyada maliyetin yüzde 60 - 70’i, yüzde 8’le alıp 18’le satıyoruz. KDV inse kayıtdışılık azalacak. 2009’da inmiş, vergi kaybı da olmamıştı. Bu sektör net ihracatçı. İthalatı 800 milyon dolar, ihracatı 2.2 milyar dolar. Dışa bağımlı değil. 2023’te 10 milyar dolar ihracatla dünya 7’ncisi olacağız. Şu anda 17’nciyiz. Bu sektörde yapılacakları 5 kalemde özetliyorum: KDV indirilmeli, istihdam yükleri azaltılmalı, mesleki eğitiminde kısa dönem askerlik gibi avantajlar getirilmeli, navlun desteği olmalı. 30 bin dolarlık yükü navlunu 6 bin dolar! Bir de tasarım hırsızlığı çok. Tespit yapmaktan bıktık. Ben tasarım için İtalya’ya para ödüyorum, adam alıp taklit ediyor.”



Dünya


Geri Dön