27 / 04 / 2024

Kenan Yavuz: Ekonomik türbülans bizi hızlandırır!

Kenan Yavuz: Ekonomik türbülans bizi hızlandırır!

Kenan Yavuz, "Dünyadaki krizlerden, geçici tereddütlerden etkilenmeyiz. Gelişmeler kararlarımızı değiştirmez. Tersine yatırımı daha çabuk realize etmeye çalışırız ki yatırdığımız parayı bir an önce alalım" dedi




Toplam 17 milyar doları aşan yatırımla Türkiye'nin doğrudan en büyük yatırımcısı olan Socar Grubu, son günlerde ekonomide yaşanan dalgalanmaya rağmen yatırımlarını yavaşlatmak yerine hızlandıracak. Socar Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, ekonomideki türbülansın projelerini yavaşlatmayacağını açıkladı. Yavuz, "Dünyadaki ekonomik türbülanslardan, geçici tereddütlerden etkilenmeyiz. Faizlerin artışından elbette mutlu olmayız. Ama gelişmeler yatırım kararlarımızı değiştirmez. Tam tersine yatırımı daha çabuk realize etmeye çalışırız ki yatırdığımız paraları bir an önce geri alalım. Türkiye önümüzdeki dönemde daha ciddi, sistematik şekilde cari açığı makul düzeye indirecek üretim yapısına geçmeli. Cari açık orada durduğu müddetçe dünyadaki dalgalanmalardan çok etkileniyoruz" dedi. Teşvik sisteminin değiştirildiğini, stratejik yatırım tanımı getirildiğini, sanayi stratejisinin belirlendiğini kaydeden Yavuz, "Ama Türkiye'nin bürokratik yapılanması, yatırımların hızlı şekilde gerçekleşmesini desteklemiyor. Çok dağınık bir yapı var. Muhatap sayısının fazlalığı yatırımcıları canından bezdiriyor" diye konuştu.


"Bürokrasi bomba gibi"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bodrum'daki çarpık yapılaşmaya dikkat çektiğini hatırlatan Yavuz, "Kurallar bu kadar iyi uygulanıyorsa bu yağma nasıl oluyor? Gidin İstanbul Maslak'a, adam caddenin ortasına gökdelen yapmış. Yürüyecek yol yok kardeşim, kaldırım yok. Ben rafineri yapıyorum. Bana 'gel bunun ortasına vatandaş yolu oturt' diyorlar. Gelip rafineride piknik mi yapacak? Vatandaşın yola ihtiyacı varsa Maslak'ta var. Bir gün kalkıyorsunuz kurumun biri sizin fabrikanızın altını jeotermal var diye birisine satmış. Projelerimiz Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın devlet projelerine dönüşmüş projeler. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğini aldığımız halde bu sıkıntıları yaşıyoruz. Biz bunu yaşıyorsak başkalarının yaşayacağı sıkıntıları düşünemiyorum. Türkiye'nin 100 yıllık bürokratik yapısının yarattığı kirlilik her mevzuata ur gibi girmiş. Türkiye'nin üretmeyen bir ülke olması için adeta yerleştirilmiş bombalar her gün bir yerden patlayıveriyor" dedi. 

Socar Grubu'nun Türkiye'nin doğrudan en büyük yatırımcısı olduğunu belirten Yavuz, yatırımların önemli bölümünün Aliağa'da yapılacağını kaydetti. 


En büyük yatırımcı 

Kenan Yavuz, şu bilgileri verdi: "Socar olarak yürüttüğümüz yatırım projelerinin toplamı 17 milyar doları geçti. Petkim'in yüzde 70 hissesi için 2.5 milyar doların üzerinde para ödedik. 5 milyar dolara rafineri yapıyoruz. Liman yatırımı 400 milyon dolar. 1.5 milyar dolara yakın enerji projelerimiz var. 8-9 milyar dolar maliyeti olan Trans Anadolu Doğalgaz Hattı Projesi var. Türkiye'nin ekonomi tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti dışında böyle bir yatırım porftöyüne sahip kimse olmadı. Aliağa'da liman ve rafineri altyapı inşaatında gelecek yıldan itibaren 5 bin-10 bin kişilik istihdam sağlayacağız. Rafineri devreye girdiğinde bin kişiye yakın kişiye iş imkanı yaratacağız."


"İzmir güçleniyor"

Projelerinin İzmir'in ekonomik gücünü yükarı çekeceğini vurgulayan Yavuz, "Çevremizdeki organize sanayi bölgeleri doluyor. Aliağa'da kiralık ev fiyatları bin liraya çıktı. Ancak ilçenin yola, otele, altyapı yatırımlarına ihtiyacı da arttı. Biz bu yatırımın İzmir'den başka bir yerde de olmayacağına inandık. İzmir'in kıymetini biz çok iyi biliyoruz" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön