29 / 04 / 2024

Kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi?

Kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi?

Konut ve işyeri sahibi olan kişilerin, taşınmazlar üzerinden elde ettiği kar ve kazançlar için kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Peki, kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi?



Kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi?

Kira gelir vergisi beyannamesi, mal sahibi vatandaş tarafından Maliye Bakanlığı’na yılda bir kez verilen; yıl boyunca (bir takvim yılı) konut ve işyeri kiralarından elde edilen gelirlerin yazılı olarak (beyan edilmesi) bildirilmesi olarak biliniyor.


Kira gelir vergisi ödenmesi zorunlu olan bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi ödemesi yapılmadığı takdirde cezai yaptırımlar uygulanıyor.


Konut ve işyerinden elde edilen kira gelirleri vergisi ya da mevzuattaki adıyla gayrimenkul sermaye iradı, Gelir Vergisi Kanunu'nun unsurlarından biri. Buna göre, konut ve işyeri sahibi olupta, söz konusu mülklerden elde edilen gelirler vergilendirmeye tabi oluyor. 


Bu hususta ise kimin vergi ödeyeceğinin belirlendiği nokta istisna sınırı oluyor. Bunun için bir takvim yılında elde ettikleri toplam kira gelirlerine bakmak gerekiyor. 


Eğer, 2014 yılı boyunca konuttan elde edilen kira geliri 3 bin 600 TL'yi geçiyor ise bunu beyan etmek zorunluluğu bulunuyor. Böylelikle elde edilen kira gelirinden 3 bin 600 TL'lik istisna düşülerek ödenecek vergi ortaya çıkıyor. Peki, kendisi de kirada oturan kişiler kira geliri vergisi öder mi?


Kira geliri elde eden kirada oturuyorsa, ödediği kira bedelini; vergilendirmede gerçek gider yöntemini seçerek indirebiliyor. Örneğin;


-Mehmet Beyin ödediği kira bedeli toplam 10 bin TL olsun;

-Mehmet Beyin elde ettiği kira bedeli ise 15  bin TL olsun


Mehmet Bey, ödediği kira bedeli olan 10 bin TL'yi 15 bin TL'den düşer ve diğer amortisman ve emlak vergisi gibi giderleri de indirirse; vergi ödemeyebiliyor. 


Kira gelir vergisini kimler öder?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön