27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisini kimler öder?

Kira gelir vergisini kimler öder?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malını 2014 yılı içerisinde kiraya veren kimselerin, kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Peki, kira gelir vergisini kimler öder?



Kira gelir vergisini kimler öder?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmış olarak karşımıza çıkıyor. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirmesi için  nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor. 


Gayrimenkulünü 2014 yılı içerisinde kiraya veren kişilerin, kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Her yıl yeniden belirlenen kira gelir vergisi istisna sınırı 2015 yılı için 3 bin 600 TL olarak belirlendi. Bu sınırı aşanların kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. 


Kira gelir vergisini kimler öder?

Gayrimenkulünü, işyerini mesken olarak kiraya veren kişiler Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan kira gelir vergisi sınırını aşıyor ise beyanname vererek kira gelir vergisini ödemesi gerekiyor. Ancak, her beyanname veren kişi vergi ödemiyor.


Vergi, kar üzerinden veya gelir üzerinden alınır. Kiraya veren kişi eğer sınırları aşıyorsa beyanname verme zorunluluğu bulunuyor. Bu beyannamede  kira ile ilgili gelirlerine yer vermek zorunda oluyor. Bu durumda kiraya veren kişi, kira geliri elde ediyor olabilir ancak bir kısımda giderlere katlanıyor olabilir.


Bu durumda kişi vergisini gelirinin üzerinden değil net kazancı, karının üzerinden vermesi gerekiyor. Beyanname vererek yapılan hesaplamalar sonucunda kişi vergi mükellefi ise  1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.


Kira geliri vergisi nereye ödenir 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön