04 / 05 / 2024

Haliç Köprüsüne metro inşaatı zarar verdi!

 Haliç Köprüsüne metro inşaatı zarar verdi!

Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Taksim-Yenikapı Metrosu köprüsü için Haliç’e çakılan 4 kazığın sarsıntılara ve köprü ayaklarında çökmelere neden olduğunu söyledi



Haliç Köprüsü’nün orta şeridinde önceki gün yol ile köprü arasında yaşanan ayrılma korkuya neden oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü, köprünün yol hizasından yaklaşık 8 santim yükselmesine neden olan ayrılmanın takoz kısmını tutan vidaların kırılmasından kaynaklandığını belirtti. Sabah saatlerinde kapatılan orta şeridin bir sonraki gün açılacağı açıklandı. Ancak akşam saatlerinde 8.5 saatlik bekleyişin ardından, vidaların kırıldığı bölümde kot farkı kapatılarak ve asfalt dökülerek yol tekrar trafiğe açıldı. Köprüde meydana gelen sorunu değerlendiren uzmanlarsa ilk değerlendirmede, Haliç’in zemininin de sorun olabileceğini belirterek yetkilileri uyardı. 



Haliç Köprüsü’nde soruları yanıtlayan Aydın Üniversitesi Afet Araştırma Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan ise, köprü ayaklarının çökmesinin Taksim-Yenikapı Metrosu Haliç Metro Köprü Geçişi inşaatından kaynaklandığını belirtti.


Çökmenin nedeni 


Kaptan, Haliç Köprüsü’ne yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki köprü inşaatında dikilen 4 fore kazığın Haliç’in zemininde sarsıntılara neden olduğunu kaydetti: 


Haliç Köprüsü’nde yaptığımız tespitte kolonların bir miktar aşağı doğru gittiğini ve doğal olarak köprünün uç kısmının da havaya doğru kalktığını gördük. Köprü havaya kalkmadan önce kara kısmını tutan perçinler de gevşeyip atmış. Bunun nedenini araştırdık. Sorunun yaşandığı ortadaki eski Haliç Köprüsü 30 yıl önce inşa edildi. Normalde 3 yılda köprünün ayaklarının oturması gerekir. Ancak son aylarda Haliç’te yaşanan bir hareketlilik var. Zeminde kabarmalara veya çökmelere neden olan bu hareketlilik köprüye yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta inşaatı devam eden Taksim Yenikapı Metrosu Haliç Metro Köprü Geçişi inşaatından kaynaklandı. Köprünün yapımı sırasında 2 buçuk metre olan kazıklar her iki tarafa da çakıldı. Bu sırada Haliç’e büyük bir darbe uygulandı. Büyük bir ihtimalle Haliç Köprüsü’nün ayakları çok uzun zaman önce oturmuştu. Ancak bu sarsıntıyla beraber ayakların bulunduğu zeminde çökme meydana geldi. Bu nedenle temeller kumla desteklenmeli ve bundan sonra sürekli gözlem yapılmalı.


Gazete Vatan



Geri Dön