27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm değişikliği ile Antalya'da yeni bir dönem başladı!

Kentsel dönüşüm değişikliği ile Antalya'da yeni bir dönem başladı!

Kentsel dönüşüm sürecinin vatandaları mağdur etmeden ilerleyebilmesi için yönetmelikte yapılan değişiklik Antalya’daki mülk sahipleri için de yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Değişikliğe göre artık müteahhit, 1 yıl inşaata başlamaz veya 6 ay durdurursa sözleşme feshedilebilecek...



Kentsel dönüşüm sürecinde oluşan mağduriyetlerin yaşanmaması için yapılan yönetmelik değişikliği ile tek taraflı fesih, yüzde 10 teminat ve satış izni zorunluluğu gibi tedbir amaçlı yeni kurallarla vatandaşların haklarını güvence altına alındı. Yeni düzenlemede yer alan bilgilere göre, inşaata 1 yıl başlanmaması veya inşaatın 6 ay durması halinde vatandaş sözleşmeyi tek taraflı feshedebilme hakkına sahip olacak.

25 bin mülk sahibi

Hürriyet’ten Ceren Deniz’in haberine göre, müteahhitler artık yüzde 10 teminat vermeden ruhsat alma hakkına sahip olamayacak. Antalya’da Kepez, Santral, Balbey, Güneş, Gülveren, Cumhuriyet ve Sahilkent mahallelerinde bütüncül kentsel dönüşüm çalışmalarına ek olarak bina bazlı kentsel dönüşüm projeleri de yürütülmeye devam ediliyor. Yönetmelikte yapılan değişiklik, 25 bine yakın mülk sahibini yakından ilgilendiriyor.

Meslek odalarından destek

Yönetmelikteki yapılan değişikliklerin tüketici haklarının korunması açısından önem taşıdığının altını çizen meslek odaları, Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun şehrin planlanmasında etkin bir rol oynayabilmesi için gereken değişikliğin bina ölçeğinde dönüşümlerden vazgeçmek olduğunu söyledi. 

İMO: Önemli bir karar

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, kanun değişikliğindeki yapı sahibinin izni olmadan tapu verilememesi gibi önlem amaçlı bazı maddelerin olduğunu belirterek, “Bu değişiklik proje üzerinden daire satışının önüne geçen önemli bir karar. Kuralların işlerliğini artıran her uygulama olumlu sonuçlar getiriyor." dedi.

Ada bazında dönüşmeliyiz

“Fakat kentsel dönüşümün parsel ve bina bazında yapılması hala çok büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Ne kadar iyileştirmeye çalışırsak çalışalım, tek tek binaların yıkılıp yeniden yapılması kentsel dönüşümün ruhuna aykırı. Bu nedenle kanunda yapılması gereken temel değişiklik kentsel dönüşümün ada bazında yapılmasını sağlamak.”

Antalya’nın dönüşüm haritası

Antalya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün verilerine göre, 132 hektarlık alanda sürdürdüğü 13 bin 500 nüfuslu Kepez ve Santral mahallelerinde 3 etaplı yapıların inşaat çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir’in 9,77 hektarlık, 250 nüfuslu Güneş Mahallesi’nde de parselasyon yapıldı ve uzlaşma görüşmelerinin yüzde 80’i tamamlandı. Kepez Belediyesi tarafından 6,59 hektarlık alanda yapılan 560 nüfuslu Gülveren Mahallesi’nde yapıların yıkımı başladı ve kat karşılığı ihale yapıldı. Alanya Belediyesi’ne ait 6,59 hektar ve 4 bin 35 nüfuslu Cumhuriyet Mahallesi’nde hak sahipliği tespiti için müşavir firma ile anlaşma sağlandı. Finike Belediyesi’nde ise 68,2 hektarlık, 2 bin 500 nüfuslu Sahilkent Mahallesi için hazırlanan revizyon plan onaylandı ve parselasyon planlamaları başladı.

Alanya'da yabancılar sosyal donatılı konut tercih ediyor!


Geri Dön