23 / 12 / 2024

Nihat Zeybekci: Rusya ile farklı ve yeni bir dönem başladı!

Nihat Zeybekci: Rusya ile farklı ve yeni bir dönem başladı!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ankara ziyaretinde alınan kararları Rus medyasına değerlendirirken; "Rusya ile farklı ve yeni bir dönem başladı" ifadesini kullandı.



Rusya'nın Sesi'ne konuşan Zeybekçi, iki ülke arasında farklı ve yeni bir dönem başladığını belirterek Rusya ile serbest ticaret, milli paraların kullanımı, ortak fon kurulması, taşıma kotaları ve akreditasyon sertifikaları konularında anlaşmaların gündemde olduğunu söyledi. Zeybekçi şöyle konuştu:


"Türkiye ile Rusya ilişkilerinde farklı, yeni bir dönem yaşıyoruz. Dünyada ülkeler arasında eğer karşılıklı menfaatlerin maksimum düzeyde buluştuğu bir ekonomik ortaklık zemini varsa ve bu ekonomik ortaklık zemininin üzerine oturabiliyorsa bu ilişkiler, o zaman güvenilir ve sürdürülebilir oluyor. Şu anda Rusya ile Türkiye arasındaki bu dönemde de, karşılıklı olarak ekonomik ilişkilerin maksimum düzeyde maksimize edileceği, yeni bir dönem fırsatı var. O da geçici, anlık çözümlerle değil, kalıcı bir ekonomik ortaklık temeline oturmalı ki, onun üzerine diğer şeyleri inşaa edebilesiniz. Onun için ben bunu fırsat olarak görüyorum."


"İŞBİRLİĞİ FARKLI ŞEYLERİ ORTAYA ÇIKARIR"


Rusya'nın sahip olmadığı hemen her şeye Türkiye'nin, Türkiye'nin sahip olmadığı hemen hemen her şeye de Rusya'nın sahip olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, "Bu ikisi biraraya geldiği zaman çok farklı şeyler ortaya çıkar. Gerek Avrasya'da, Asya'nın genelinde birlikte hareket ederek, gerekse Ortadoğu'da, Körfez'de, Kuzey Afrika'da, Balkanlar'da, bir çok yerde birlikte çok güzel şeyler yapabilir. Rusya ve Türkiye'nin kendi içlerindeki potansiyelleri de önemli" şeklinde konuştu.


İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ANLAŞMA KONULARI


İlk defa iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının telaffuz edildiğini belirten Bakan Zeybekci, yapılan anlaşmalarla ilgili de şu bilgileri verdi:



SERBEST TİCARET ANLAŞMASI: Bu ilk defa telaffuz edilen bir söz. Hizmetlerde ve yatırımlarda serbest ticaret anlaşması, artı Avrasya Gümrük Birliği kapsamı içinde olan tarım, kamu alımları ve metal grupları yani demir, çelik, bakır, alüminyum gibi alanlarda da serbest ticaret anlaşması söz konusu. Bu iki ayrı başlık altında, bir Rusya ile, iki Avrasya Gümrük Birliği ile görüşmeler şeklinde devam edecek bir şey. Bu bize çok şey sağlayacak. İki ülke arasında ticari bütün engelleri kaldırmak anlamına geliyor bu. Serbest ticaret anlaşmasına konu olan ürünlerde serbest bir şekilde ticaret yapmak, gümrüklerin sıfırlanması, önündeki tüm kotaların, engellerin kaldırılması yine sağlanacak olan bir şey.



ORTAK FON KURULMASI: Bunun yanında ilk defa dokümanlara giren bir şey, Rusya ile Türkiye arasında ortak bir fon kurulması. Bu fonla iki ülkede, artı üçüncü ülkelerde Rusya-Türk şirketlerinin birlikte yapacakları işler için kullanılmak üzere bir finansman kaynağı kurulacak.


MİLLİ PARALARIN KULLANILMASI: Diğer şey de, iki ülke arasında milli paraların kullanılması. Yani Türk lirası ve rublenin, iki ülkenin arasındaki mal alış verişlerinde ödeme aracı olarak kullanılması. Kimsenin buna itirazı yok, sadece bankacılık alanında bunun formüle edilmesi lazım. Yani iki ülkenin merkez bankalarının bununla ilgili çalışmaları yapıp, bununla ilgili bankaları belirleyip yetkilendirme yapmaları gerekiyor.


TAŞIMA KOTALARI: Taşımacılık kotalarıyla ilgili problemler var aramızda. Bunların çözülmesiyle ilgili çalışma başlatıldı. 8 Aralık'ta Rusya ve Türkiye, İstanbul'da biraraya geliyor. Bakanlar seviyesinde değil, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları seviyesinde. Kotaların kaldırılmasını bekliyoruz, beraber konuşuyoruz. Bu iki taraf açısından görüşülebilir bir konu olarak adledildi. Şu anda konuşuluyor. Ve akreditasyonlar konusu var, iki ülkenin birbirlerinin sertifikasını tanıması gibi bir çalışma da var.


Sabah


Geri Dön