Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler!
6306 sayılı kanun kapsamında, riskli olarak tespit edilen bir konut veya iş yeri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı yapılıyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı alabilmek için hangi belgeler gerekiyor?
6306 sayılı kanun kapsamında, riskli olarak tespit edilen bir konut veya iş yeri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı alınıyor. Devlet tarafından sağlanan kira yardımından yararlanmak gerekli olan şartların ve istenilen belgelerin yerine getirilmesi gerekiyor. Peki kentsel dönüşüm kira yardımı için hangi belgeler gerekli?
KİRA YARDIMI ŞARTLARI NELERDİR?
Devlet tarafından verilen kira yardımından faydalanmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Devletten finansal destek almak için konutunuzun riskli yapı kapsamında olması ve risk altında bulunduğunun tespit edilmiş olması gerekli .Kira yardım alma şartlarına uyum sağlayan kişiler kira yardımından iki farklı şekilde yararlanıyor.
Buna göre;
-Evlerini yeniden inşa etmek isteyen kişiler kredi yardım desteğinden yararlanabiliyor.
-Belli bir süre boyunca kira yardımından faydalanabiliyor.
İki yardımı aynı anda almak mümkün olmuyor. Başvuru sırasında iki yardımdan birisi için başvuruda bulunma şartı da aranıyor. Gayrimenkul sahipleri risk durumunda ise kiraya çıkmaları durumunda devletten kira yardımı alıyor.
Kira yardımı şartları ise 2019 yılı için şu şekilde;
-Kira yardımı alabilmek için gerekli olan ilk şart ikametgâh. İkamet ettiğiniz bağımsız bölüm için devletten kira yardımı alacağınız süre 18 ay olacak.
Kira yardımından faydalanabilmek için kredi desteği almamış olmak yani daha önce kredi kullanmamış olmak da gerekli. Geri dönüşüm projelerine özel olan kişiler kira yardımı ile beraber kredi yardımı alamaz. Bu durum oldukça önemli ve başvuru sahiplerinin bu konuda dikkatli olması gerekiyor.
Evleri risk gurubunda bulunan vatandaşların evleri için yapı kimlik numarası alındığı tarih sonrasında devir işlemleri yapılmışsa bu durumda yeni malikin yapı kimlik numarası aldığı tarihte ikamet etme şartları sağlanamaz. Yeni maliklerin gayrimenkulü geç almamış olması da önemli. Aksi durumlarda kira yardımı için yapılan başvurular geçerli olmuyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı için hangi belgeler gerekiyor?
2019 yılı kira yardım başvuruları bağlı bulunduğunuz belediyelere yapılıyor ve müracaat sırasında hak sahiplerinden bazı belgeler talep ediliyor. Kira yardımı başvurusu yapan kişilerden istenen belgeler şu şekilde;
– Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
– Başvuru sahibinin başvuruda bulunması için doldurması gereken başvuru dilekçesi
– Yapının riskli olduğunu belgeleyen rapor ve yıkım formu
– Hak sahibi kişinin ya da vekilinin Ziraat Bankası'nda hesabı bulunduğuna dair hesap cüzdanı fotokopisi
– Güncel tapu kaydı ya da tapu belgesi zorunludur.
– Başvuru sahibi adına herhangi bir fatura belgelenmelidir. Faturanın son üç aylık süreçte olması gerekir.
2019 YILI İL BAZLI KİRA YARDIMI TUTARLARI:
Ankara, İstanbul, İzmir
Malik: 1.150,00 TL
Kiracı (Defaten): 2.300,00 TL
Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten): 5.750,00 TL
Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan,Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis
Malik: 715,00 TL
Kiracı (Defaten): 1.430,00 TL
Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten): 3.575,00 TL
Amasya,Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt,Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce
Malik: 810,00 TL
Kiracı (Defaten): 1.620,00 TL
Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten): 4.050,00 TL
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale
Malik: 905,00 TL
Kiracı (Defaten): 1.8100,00 TL
Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten): 4.525,00 TL
Aydın,Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van
Malik: 955,00 TL
Kiracı (Defaten): 1.990,00 TL
Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten): 4.975,00 TL
Adana, Antalya, Bursa, Konya
Malik: 1.085,00 TL
Kiracı (Defaten): 2.170,00 TL
Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten): 5.425,00 TL