22 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşümde müteahhite vekalet vermek gerekir mi?

Kentsel dönüşümde müteahhite vekalet vermek gerekir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''kentsel dönüşümde vekalet'' sorusunu yanıtladı.




Kentsel dönüşüm için aramızdan üç kişiyi temsilci seçtik. Müteahhitle ilişkisi nedeni ile bu üç kişiye vekaletname verdik. Şimdi kat irtifakı kurulmak üzere. Biz bu üç kişiyi azletmek durumunda mıyız? Yoksa bu vekaletname kendiliğinden devre dışı kalır mı? ● B.Y. 


Bir bina yapılırken müteahhide veya sizin gibi temsilci atananlara vekalet verilmesi mecburi değildir ama işlerin yürüyebilmesi için gereklidir. Aksi halde her türlü hukuki işleme tüm kat maliklerinin katılması gerekir ki bu da işlerin gecikmesine hatta durmasına neden olabilecektir. Dolayısı ile vekalet verme işi doğru.


Vekaletnameler muhtelif şekillerde olabilir. Birincisi müddetli olabilir. Bu tarih geldiğinde vekaletname artık kendiliğinden hükümsüz olur. İkincisi belli işler için verilmiştir. Sınırlı yetkili vekaletnamedir. Bu işler vekaletnameye dayalı olarak yapıldığında zaten kendiliğinden hükümsüz kalır. Üçüncüsü umumi vekaletnamedir ki azil veya istifaya kadar hüküm ifade eder.


PEK MANTIKLI DEĞİL 

Sizin binada kat irtifakı kurulacak. Ama kat irtifakı, tamamlanmış binalarda kurulmaz. İnşa halindeki binalarda kurulur. Tamamlanmış binalarda kat mülkiyeti tesis olunur. Yani öyle tahmin ediyorum ki sizin binanızda daha işler var. Dolayısı ile kat irtifakı kuruldu diye işleriniz bitmez. Bu safhada vekaletten azlederseniz işler zora girebilir. Doğrusu inşaatın tamamlanmasından sonra azildir.


Verdiğiniz vekaletnamelerde inşaat tamamlandıktan sonra yapılabilecek hukuki işlemler için yetki bulunuyorsa evet inşaat tamamlandıktan sonra azil işlemi yapabilirsiniz. Ancak içeriği bir defa yapılacak işlemi gerektiriyorsa azle gerek yoktur.


Örneğin yönetim planı yapmak ve gerektiğinde bu konuda oy kullanmak için yetki verdiyseniz bu devamlı kullanılabilecek bir yetkidir. Keza proje tadilatı yapma yetkisi de böyledir. Ama adınıza elektrik su bağlanması için sözleşme yapma yetkisi verdiğinizde bu iş bir defa yapılacağı için azil gerekmez. Bunlar örnektir. Sizin olayınızda var mı yok mu bilmiyorum ama kat mülkiyeti kurulmadan azil pek mantıklı değil.


Posta 


Geri Dön