02 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümle emlak piyasası canlı tutuluyor!

Kentsel dönüşümle emlak piyasası canlı tutuluyor!

İnşaat, ülke ekonomisinin can damarlarından biri. 2013, inşaat yatırımları açısından yükseliş trendi içindeydi. Bu ivmenin devamı niteliğindeki projelerin yanı sıra 2014'te yeni yatırımlar da planlanıyor...




İnşaat, pek çok alt sektörü peşinden sürükleyen lokomotif yapısı nedeni ile ülke ekonomisinin can damarlarından biri. 2013, inşaat yatırımları açısından yükseliş trendi içindeydi. Bu ivmenin devamı niteliğindeki projelerin yanı sıra 2014'te yeni yatırımlar da planlanıyor.


İstatistikler, 2011'de yüzde 11.5 büyüyen inşaat sektörünün 2012'de büyüme hızını yüzde 0.6'ya düşürmesine rağmen, 2013 yılında durgunluğu aştığını gösteriyor. 


2013 yılının ilk yarısında konut kredisindeki faiz oranlarının düşük seviyelerdeki seyri inşaat firmaları için yeni yatırımların da nedeni oldu ve yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.9 büyüyen sektör, ikinci çeyrekte yüzde 7.6 büyümeye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre 2013 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 13.4, yüzölçümü yüzde 9,3, değeri yüzde 13.8, daire sayısı yüzde 10 oranında arttı. Bu sonuçlara ulaşılmasında sadece özel sektörün yatırım kabiliyeti değil aynı zamanda metro, 3. köprü ve 3. havalimanı gibi kamusal yatırımların da etkisi büyük. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM 


2014'te emlak piyasasını tetikleyecek iki ana unsur, özellikle toplu ulaşımı kapsayan altyapı yatırımları ve kentsel dönüşüm kararları olacak. 


Sadece İstanbul'da dönüşüm içine girecek konut sayısı yaklaşık 350-400 bin olarak bekleniyor. Kentsel dönüşümün getireceği ivmenin, 2014'ün emlak piyasasını canlı tutması, sektörün tüm oyuncularının da beklentisi aynı zamanda. Öte yandan yeni inşa edilecek projelerdeki KDV artışının, konutların fiyatlarını yüzde 8 ila yüzde 18 oranında yükseltmesi beklenebilir. 


İstatistikler, konut fiyatlarındaki en fazla artışın olduğu ili İstanbul olarak gösteriyor. İstanbul, sınırlı arsa kapasitesi ve çok yüksek arsa bedellerinin diyetini ödüyor. Çok yüksek bedellere ulaşan arsa fiyatları konut sahibi olmak isteyenlere aşırı yüksek fiyatlar olarak yansıyor. 


Esin Tümer/Habertürk


Geri Dön