23 / 12 / 2024

İstanbul Silüeti

İstanbul Silüeti

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan, İstanbul silüetinde yer alan birçok yapının vakıf eseri olduğunu, bu eserler çıkarıldığında, geriye İstanbul diye bir şeyin kalmayacağını söyledi.

İstanbul'un ‘silüet’ tartışması imar politikasını değiştirdi!

İstanbul Zeytinburnu’ndaki 16/9 kuleleriyle gündeme gelen ‘silüet’ tartışması hükümetin programına giriyor. Buna göre, tarihi kentlerde imar politikasının dikey değil yatay bir yapılaşma üzerine olması sağlanacak.

Leyla Yücel: Yaşanmışlıklar yeni yapıların yüksekliğiyle eziliyor!

Bir kentin yaşanılabilir olması için konut, ticari, sanayi, eğitim ve sağlık alanları ile yeşil bölgelerin birbiri içinde bütünün parçasına hizmet edecek şekilde, doğru ölçekte düzenlenmesi şart.

Ali Topuz: Kent hep dönüşür!

İstanbul Unkapanı'ndan geçerken, silueti paramparça eden boynuzlar göreceksiniz, sakın şaşırmayın! Minareli kubbeli siluet, cam ve çeliğin göğü delen arzusuna yeniliyor. İstanbul değerlerini en çok dile getirenlerin eliyle yapılıyor hem de bu işler.

İl Özel İdaresi, Selimiye Kışlasını aydınlattı

İstanbul İl Özel İdaresi, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'u taçlandırmaya devam ediyor

Abdullah Gül: "Köprüler İstanbul'un Siluetini Bozmamalı"

Abdullah Gül, köprülerin İstanbul'un siluetini bozmaması gerektiğini söyledi

Zeytinburnu'ndaki gökdelenler İstanbul silüetini değiştirecek!

İstanbul hiçbir şeyden çekmedi inşaatlardan çektiği kadar. Park Otel, Gökkafes, Haliç'teki metro köprüsü derken şimdi de Zeytinburnu'na yapılan üç gökdelen şehrin tarihi silüetini tehdit ediyor

Gökhan Avcıoğlu: Binaların silüeti bozup bozmadığını halka soralım!

Uluslararası mimari yarışmalarda projeleri ödül alan mimar Gökhan Avcıoğlu, İstanbul'daki bazı alanlarda yapılacak binalar için halk oylaması yapılmasını teklif etti

Sirkeci Garı tarihe karışıyor: Nostaljik amaçla hizmet verecek!

İstanbul ve Ankara arasındaki yüksek hızlı tren projesi 20131e tamamlandığında Haydarpaşa ile birlikte Sirkeci Garı da sadece nostaljik amaçla hizmet verecek

Sarıyer'in silüet alanlarında kat yüksekliği 2 kattan 3 kata yükseltildi!

Sarıyer’in Boğaziçi Gerigörünüm ve Etkilenme Bölgesi Koruma amaçlı Nazım İmar Planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde onaylandı. Yapılan değişiklikle Sarıyer'in silüet alanlarında kat yüksekliği 2 kattan 3 kata yükseltildi...

İmar ve Kentsel Dönüşüm komisyonlarından onay! Konak'ın silüeti değişecek!

Konak Belediyesi’nin başlatmış olduğu etap etap imar planı çalışmalarına bir yenisi daha ekledi. İmar ve Kentsel Dönüşüm komisyonlarından onay geldi. Konak'ın silüeti değişecek.

Konak Belediyesi'nden yeni plan: Konak'ın silüeti değişiyor! 

Konak Belediyesi tarafından son olarak Gürçeşme bölgesinin imar planı çalışmaları yapıldı. Söz konusu plan revizyonunun Kasım ayı Meclis toplantısında değerlendirilmesi planlanıyor. İşte ayrıntılar...

Yeni Peugeot 408 fiyatları peş peşe açıklandı! Göz alıcı, kusursuz tasarım! Yeni Peugeot 408 kaç lira?

Yeni Peugeot 408, SUV kodlarıyla harmanlanmış dinamik silüeti ile dikkatleri çekiyor. Peki Yeni Peugeot 408 fiyatları ne kadar? İşte 3 Nisan 2023 fiyat listesi...

Eminönü’ndeki İstanbul Ticaret Üniversitesi inşaatına tepki! Bölgenin silüetini bozuyor!

Eminönü’nde sahil kesiminde süren İstanbul Ticaret Üniversitesi inşaatı, bölgenin tarihi görüntüsünü bozarken; uzmanlar silüeti bozan inşaatın bir an önce durdurulması gerektiğine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

İTÜ ARI Teknokent binası mahkemelik oldu! Boğaz’ın silüetini bozmaktan yargılanacaklar!

Sabah yazarı Dilek Güngör, bugünkü yazısında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ARI Teknokent binasının boğazın silüetini bozduğu için mahkemelik olduğunu belirtti.

Oyakkent 3 Silüet'in satışının iptal edilmesi meclis gündeminde!

Zafer Partisi İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, OYAK tarafından hayata geçirilecek olan Oyakkent 3 Silüet projesindeki konutların satışına dair yapılan duyuruya ve bu duyurunun iptal edilmesine ilişkin soru önergesi verdi. 

İÜ Botanik Bahçesi'nin yanındaki 30 parselin imarı değiştirildi mi?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Nihal Bengisu Karaca bugünkü köşesinde İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi'nin yanındaki 30 parselin imar planını ve yapılan değişiklikleri kaleme aldı. İşte Nihal Bengisu Karaca'nın 'Süleymaniye'nin silüeti tehlikede mi?' başlıklı yazısı...

Bergama’ya millet bahçesi müjdesi!

2 yıllık başkanlık göreviyle ilgili konuşan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, ''TOKİ konutları inşaatı ile hemşehrilerimiz ev sahibi oluyor. Millet bahçesiyle de Bergama’nın silüeti değişecek'' dedi. 

1915 Çanakkale Köprüsü'nün silüeti belli oldu!

1915 Çanakkale Köprüsü'nün ana hatlarının çekilmesi ile  çalışma platformu olarak kullanılacak kedi yolunun inşaatı büyük oranda bitti. Avrupa ve Asya kıtaları, Lapseki'den Gelibolu yakasına kadar uzanan kedi yolu ile birbirine bağlanınca, Çanakkale Köprüsü silueti de ortaya çıktı. 

Bursa'da tarihi Ulu Cami ve çarşıların etrafındaki eski yapılar yıkılıyor!

Bursa'da başlatılan "Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi" kapsamında devam eden yıkımlarla Ulu Cami ve çevresindeki çarşıların silüeti ortaya çıktı.

Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ndeki silüeti bozan yapılar yıkılıyor!

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne alınan, Bursa'da 700 yıldır "ticaretin kalbi" olan 480 dönümlük Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin etrafında tarihi silüeti bozan yapıların temizlenmesi için çalışmalar başladı.

Galataport İstanbul'dan 'İstanbul silüeti' açıklaması!

Galataport İstanbul, basında çıkan İstanbul siluetinin değişmesine dair haberle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, ''İstanbul’un eşsiz silüetinin korunması konusundaki hassasiyetimizi sürdürüyoruz'' denildi.

İstanbul Silüeti Haberi

İstanbul Silüeti

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Özcan, İstanbul silüetinde yer alan birçok yapının vakıf eseri olduğunu, bu eserler çıkarıldığında, geriye İstanbul diye bir şeyin kalmayacağını söyledi.


Özcan, vakıfların Osmanlı'daki önemine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf denilen olgunun, İslam'da hayır yapmanın, yardımlaşmanın kurumsallaşmış şekli olduğunu ifade etti.


Vakıfların, İslam'ın ilk döneminden itibaren yaygınlaşmaya başladığını aktaran Özcan, bunun bütün İslam toplumlarında uygulaması bulunan merkezi bir kurum haline dönüştüğünü kaydetti.


Özcan, vakıfların, insanların ellerinde toplanan tasarrufların bir şekilde hizmete dönüştürmesini sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Vakıf, insanların sahip oldukları birikimin yeniden bölüşümüdür. Osmanlılar vakıf kurumunu birçok alanda geliştirmiştir, merkezi bir yer edinmiştir. Bundan dolayı da tarihçilerimiz Osmanlı'dan bahsederken, 'bir vakıf medeniyetiydi' şeklinde bunu ifade ediyorlar. Osmanlı'da farklı...