29 / 04 / 2024

Kira alıp verenlerin beyanı!

Kira alıp verenlerin beyanı!

Gelir vergisi kapsamında kirada oturan ev sahini kira vergisini ödeyecek mi? Kira alıp hiç vergi ödememenin yöntemi nedir? İşte kira alıp verenlerin beyanı bu haberde...



Kira alıp verenlerin beyanı!

İşyeri ve mesken kiralamalarından elde edilen gelirler için bu ay verginin ilk taksiti ödeniyor. Öncelikle beyan verilmesi gereken gelir vergisinde kim nasıl beyanname verecek? Kirada oturan ev sahibi kira vergisi ödeyecek mi?


Kira beyannamesi verilirken seçilecek yöntem, kimin ne kadar vergi ödeyeceğini gösteriyor. Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde hiç masrafı olmayan biri, yüzde 25'lik bir indirim yapabiliyor. Ancak bu uygulamayı iki sene boyunca bırakamıyor.


Örneğin, bu sene hiç masraf yapmadınız ve götürü gider yöntemini seçerek beyan verdiniz. Önümüzdeki sene gerçek gider yöntemini seçerek beyanname veremeyeceksiniz.


Gerçek gider yönteminde de, Gelir Vergisi Kanununda belirlenen bazı giderler, vergi ödemesinden düşülüyor. Söz konusu giderler arasın da kira alıp kira verenlerin; kira masrafı da yer alıyor. Buna göre, "Kira alıyorum ama kirada oturuyorum, ne yapmalıyım diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira alıp kirada oturan ev sahibi, gerçek gider yöntemini seçerek, ödediği kira bedelini vergiden düşebiliyor. Örneğin 2013 yılı boyunca 20 bin TL mesken kira geliri elde ettiniz ancak, 15 bin TL kira ödediniz farz edelim. Bu durumda 20 bin TL'den 15 bin TL'yi düşüp, geri kalan bedel için vergi ödeyeceksiniz.


Ayrıca, kiraya konu olan evin tadilat, onarım, dask ve emlak vergisi gibi masrafları da gerçek gider yöntemi seçilerek düşülecek giderler arasında yer alıyor. Bu giderleri düştüğünüz takdirde, belki de hiç vergi ödemeyebilirsiniz.


Kirada beyanname sınırı 2014!


Geri Dön