15 / 05 / 2024

Kira anlaşmazlıklarında kefil dönemi! Ev sahibi ile kiracı sorunları büyüyor!

Kira anlaşmazlıklarında kefil dönemi! Ev sahibi ile kiracı sorunları büyüyor!

Kira sözleşmelerindeki anlaşmazlıklar, kefillere kadar yayılmış durumda. Ekstra zam talep eden konut sakiracı ile anlaşamayınca kefillere gidiyor. Peki bu durumda kefillerin sorumluluğu nedir? Kefil kira borçlarını öder mi? İşte ayrıntılar...



Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Gayrimenkullerini kiralayanlara mutlaka kira sözleşmelerine kefil almalarını tavsiye ettiklerini söyleyen Avukat Hanife Emine Kara, Borçlar Kanunu’nun 583’üncü maddesine göre kefalet sözleşmesinde şekil olara aranan durumları şu şekilde aktardı:

-Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli sayılmaz.
-Kefilin sorumlu olacağı azami tutar sözleşmede belirtilmelidir.
-Kefalet tarihi sözleşmede bulunmalı.
-Kefilin, sorumlu olduğu azami miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi koşulu bulunuyor.
-Tersi durumda alınan kefalet geçerli olmayacaktır.

Kira anlaşmazlıklarında kefil dönemi! Ev sahibi ile kiracı sorunları büyüyor!

Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususun kefilin sorumlu olacağı süre olduğuna vurgu yapan Kara, "Süre ayrıca belirtilmezse sadece sözleşme süresi kadar kefil olunmuş sayılacağından yenilenen kira dönemleri için kefalet devam etmez. Örnek verecek olursak; 1 yıl süreli kira sözleşmesi akdetmiş ve sözleşmede kiracıya kefil alınmış olması halinde, ayrıca belirtilmediği takdirde kefilin sorumluluğu sadece ilk 1 yıl için olacaktır" dedi ve bunun haricinde yenilenen kira dönemlerinde  kiracı tarafından kira borcunun ödenmemesi durumunda kefilin bir sorumluuğu bulunmayacağının altını çizdi. 

Eşlerden birinin bir ayrılık kararı veya ayrı yaşama hakkı olmadıkça ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabileceğine vurgu yapan Kara, kira sözleşmesine kefil olarak taraf olan kişi evli ise kefaletin geçerli olması için kefilin eşinin de rızasının alınmasının gerektiğini aktardı. "Aksi halde kefalet geçersiz olacaktır. Bu durumun istisnası ise; ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi veya ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler için eşin rızası aranmaz" diyen Kara,  bir şirketin kiracı sıfatıyla kiralama yapması durumunda şirketin ortaklarından birinin kefil olarak sözleşmede taraf olması halinde, kefil olan ortağın eşinin rızasının aranmayacağını belirtti.

Kira anlaşmazlıklarında kefil dönemi! Ev sahibi ile kiracı sorunları büyüyor!

Kiracının kirasını ödeyememesi halinde kefilin de sorumlu olduğunun altını çizen Kara, "Eğer kefalet sözleşmesi kanuna uygun bir şekilde belirlenmişse ve kira borcu kefilin sorumlu olduğu süre içerisinde oluşmuşsa, bu borçtan kefilin de sorumluluğu sözleşmede belirtildiği miktarda oluşur" dedi ve kiracının kirasını ödememesi durumunda, mülk sahibinin kiracı ve kefile karşı icra takibi başlatabileceğini vurguladı. Aynı zamanda, kefilin müşterek müteselsil sorumlu olmadı halinde aynı anda ikisine de icra takibi başlatılabileceğini dile getirdi. 

Zam anlaşmazlıklarında kefilin hiçbir sorumluluğu bulunmadığını belirten Kara, "Kefil ile kiraya veren bir anlaşma/pazarlık yapamaz. Kira sözleşmelerinde zam yasal artış oranına göre yapılır. Normal zamanlarda kira artış oranı 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre belirlenir" diye konuştu ve 10 Haziran 2022 ile Temuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek kira sözleşmelerinde zam oranının yüzde 25 ile sınırlandırıldığını anımsattı.

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emekli maaşlarında son dakika depremi! 2023 zammı açıklandı! Hemen 2023 maaşınıza bakın!

Promosyon yarışında son dakika! Emekli promosyonunda rakamlar değişti! Garanti, TEB, ING, Ziraat, Yapı Kredi…

Altında deprem durmuyor! Altın fiyatları ne olacak? Gram altın, çeyrek altın yükselecek mi? 


Geri Dön