17 / 07 / 2024

Kira artışlarında illegal uzlaşı dönemi başladı!

Kira artışlarında illegal uzlaşı dönemi başladı!

Konut kiralarındaki artış oranına yüzde 25 sınırı geldi fakat 800 TL'lik kirayı 2 bin 200 TL'ye çıkaran da var; 2 bin TL'lik kirayı 6 bin TL'ye yükseltmek isteyen de...


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Konut kiralarındaki artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının üzerinden tam üç ay geçti fakat bu sınıra uyan çok az sayıda ev sahibinin olduğu bildiriliyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, 800 liralık kirayı yüzde 175 artışla 2 bin 200 TL’ye yükselten de var; 2 bin liralık kirayı piyasa şartlarına uydurup 6-7 bin TL’ye yükseltmek isteyen de...

Konut sahipleri, resmi enflasyon bile yüzde 80’i aşmışken kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasına tepki verirken, kiracılar da, yeni kiracı olup daha yüksek kira bedelleri ödememek için ev sahibiyle uzlaşmaya gidip daha yüksek zam oranlarına razı oluyor.

Kira artışlarında illegal uzlaşı dönemi başladı!

SINIR GELMESEYDİ YÜZDE 54,69 ZAMLANACAKTI

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, kira hukukunda temel olan Borçlar Kanunu’na göre, kira artış oranında 12 aylık TÜFE esas alınıyor.

Eğer konut kiralarına yüzde 25 sınırı getirilmeseydi, resmi enflasyon verilerine göre, ağustos itibarıyla kira artış oranı yüzde 54,69 şeklinde olacaktı.

Fakat Haziran ayı başında getirilen uygulamaya göre,1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde kira artış oranı, bir önceki senenin yüzde 25’lik kısmını geçmeyecek. Fakat sahada durum hiç de göründüğü gibi değil.


Geri Dön