28 / 04 / 2024

Kira enflasyon oranları 2014!

Kira enflasyon oranları 2014!

Kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde, ev sahibi kiracısına yıllık olarak zam uyguluyor. Peki, kirada enflasyon hesabı nasıl yapılır? İşte kira enflasyon oranları 2014 yılı..



Kira enflasyon oranları 2014!

Kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde, ev sahibi kiracısına yıllık olarak zam uyguluyor. Ancak kira zammı yapılırken kanunda belirtilen esaslara uyulması gerekiyor.


Borçlar Kanunu gereğince kiracıya yapılacak zam oranı enflasyon oranlarından yüksek olamıyor. Mesken kiralamalarında üretici fiyat endeksi kullanılması gerekiyor. Ancak kanunda hangi ÜFE oranının kullanılacağına dair bir netlik bulunmuyor.


"II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu konu ile ilgili olarak bir açıklamada bulundu. TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, kira enflasyon hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.


TÜİK tarafından açıklanan, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranları ile diğer ÜFE oranları her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor. 


Enflasyon verileri, veri tabanında ve haber bülteni aracılığıyla tüm ilgililere eş zamanlı olarak dağıtılıyor.


Kamuoyuna açıklama yapılmadan önce başka kurumların verilere ulaşması mümkün olmayıp; yöntem değişiklikleri ve endeks güncellemeleri ile ilgili bilgiler kamuoyuna duyuruluyor.



İşyeri kira artışı ne kadar?



Geri Dön