19 / 05 / 2024

Kira geliri olanlar dikkat! Kimler beyanname verecek?

Kira geliri olanlar dikkat! Kimler beyanname verecek?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde gayrimenkul gelirinde beyanname kriterlerini kaleme aldı. İşte Ahmet Karabıyık'ın 'Gayrimenkul gelirinde beyanname kriterleri' başlıklı yazısı...



İş yeri kira geliri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ahmet Karabıyık, geçtiğimiz sene elde edilen iş yeri kira gelirlerinin 53 bin TL'yi geçmesi durumunda beyanname verileceğini belirtti. Karabıyık, şunları kaydetti: 

Kira geliri olanlar dikkat! Kimler beyanname verecek?

"İşyeri sahibinin elde ettiği ‘net işyeri kira gelirine’ ilaveten, kiracı işyerinin ödediği stopajlar dahil edildiğinde ‘brüt kira gelirine’ ulaşılıyor. İlk dokuz ayda -indirimli- yüzde 10 olarak uygulanan stopaj oranları, son üç ayda tekrar yüzde 20 olarak uygulanmaya devam etti. İşyerindeki kiracının yıl içinde ödediği stopaj tutarları, mülk sahibinin beyannamesinde hesaplanan vergiden düşülerek daha az vergi ödenme imkânı da mevcut. Veya stopaj tutarı ve kira gelirinin karşılaştırması sonrasında mülk sahibinin vergi iadesi alma imkânı da olabilecek. Bu konuyu, tablolar üzerinden yazı dizisi olarak ayrıntılı olarak ayrıca ele alacağız."


Geri Dön